Tetőtér beépítés

Az alábbi tartalom 2015. év végéig volt érvényes. Tekintettel a támogatásokkal kapcsolatos kormányzati módosításokra, a frissítés folyamatban van. Addig is a támogatásokkal kapcsolatos pontos információk az alábbi honlapon megtalálhatóak: www.csalad.hu .

Tetőtér beépítés során a lakás alapterületének bővülésével egy új építményszint jön létre úgy, hogy a tetőszerkezetet nem bontják meg.

A tetőtér beépítésére igényelt hitel az építési hitelek közé tartozik, vagyis jellemzően a lakáshitelek kondícióival kínálják a bankok.

Az építési hitel a lakáshitelek legösszetettebb fajtája, mely egyben a legtöbb dokumentációt igényli. A hitel ajánlatok részletes áttekintésekor a hitel közvetítésnek itt van szinte legnagyobb szerepe. Nagyon fontos előre és pontosan látni az adott bank által kínált építési hitel feltételeit és jellemzőit ház építés esetében, hogy a beruházás ütemezése, az építkezés kivitelezés az előre pontosan kalkulált finanszírozásnak köszönhetően kiszámítható legyen.

Hitelközvetítő szolgáltatásunk keretében segítünk az Ön igényeinek megfelelően összeállítani a legkedvezőbb ajánlatokat, majd azok részletes ismertetését, a hiteltanácsadást követően, a dokumentáció összeállításán keresztül a teljes banki ügyintézést is vállaljuk. Amennyiben a piaci építési hitelhez állami támogatás, például szocpol is kapcsolódik, annak igénylésében, és lebonyolításában is segítünk.

Az igényelhető hitel típusát, illetve az igénybe vehető támogatás fajtáját határozhatja meg, hogy a tetőtér beépítéssel új önálló lakóegység jön-e létre.

Tetőtér beépítésre, elsősorban családi ház építése esetében, ugyanis igényelhető állami támogatás - amennyiben a lenti feltételeknek megfelel - ,valamint piaci lakáshitel vagy építési hitel is.

Milyen állami támogatás igényelhető tetőtér beépítéshez?

Az alábbi tartalom 2015. év végéig volt érvényes, a frissítés folyamatban van. Addig is a támogatásokkal kapcsolatos pontos információk az alábbi honlapon megtalálhatóak: www.csalad.hu .

1. Otthonteremtési kamattámogatott kölcsön igénylehető rá (feltéteket és jellemzőket részletesen lsd. a Támogatott lakáshitel menüpontban), mivel támogatás szempontjából a tetőtér beépítés lakásbővítésnek minősül, amennyiben a lakóterület legalább egy lakószobával bővül.

Ebben az esetben a tetőtér beépítés teljes költségvetése maximum 15 millió forint lehet. Az állami kamattámogatást igénylő(k)nek a bővítendő ingatlanon az igénylés pillanatában minimum 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

Használt lakás bővítésénél fontos, hogy az igénylés pillanatáig a munkálatokat nem lehet megkezdeni. A kölcsön összege maximum 10 millió forint lehet.

Az építési hitel igénylőjének legalább fél éves munkaviszonyt kell igazolnia (házastársak esetén legalább az egyik félnek), és köztartozása nem lehet.

2. Vissza nem térítendő támogatás (régi nevén szocpol, ma lakásépítési támogatás) is igényelhető rá, amennyiben az építkezéssel a tetőtér beépítés során új lakás jön létre, mely a lakhatás feltételeinek megfelel a (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet szerint, és amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles.

A támogatást igényelheti meglévő gyermekei után vagy 40 év alatti házaspárok a meglévő gyerekek számától függetlenül maximum 2 gyermek vállalása esetén is hozzájuthatnak (ez a megelőlegező szocpol).

A tetőtér beépítési hitel igénylőjének legalább fél éves munkaviszonyt kell igazolnia (házastársak esetén legalább az egyik félnek), és köztartozása nem lehet.

A támogatás mértéke függ a gyerekszámtól, és a tetőtér bővítés során létrejövő hasznos lakóterület nagyságától.

3. Lakástakarék pénztári betétben elhelyezett megtakarítás után nyújtott állami támogatás, amely maximum az elhelyezett betét 30%-a, de legfeljebb évi 72.000 Ft lehet.

Ezen állami támogatás igénybevételének feltétele havonta a választott megtakarítási összeg betétbe történő elhelyezése. Ilyen módon egy pl. havi 20.000 Ft-os megtakarítás után az állam évi 72.000 Ft állami támogatást nyújt, mely pl. tetőtér beépítésre is felhasználható.

Milyen piaci hitel igényelhető tetőtér beépítésre és mik az általános feltételei, jellemzői?

A tetőtér beépítésére igényelt hitel az építési hitelek közé tartozik, vagyis a lakáshitelek kondícióival kínálják a bankok.

A tetőtér beépítés engedélyköteles tevékenység, így a hiteligénylés megkezdésére rendelkezni kell jogerős építési engedéllyel. Emellett szükséges a tervdokumentáció és költségvetés benyújtása.

Piaci lakáshitel igénylése esetén az igénylőnek az építkezésről számlát nem kell benyújtania.

A maximálisan igényelhető hitel összegét a háztartási adatok (részletesen a Lakáshitel feltételeinél olvashat róluk) mellett a fedezet értéke is meghatározza. Tetőtér beépítésnél az építési hitelhez hasonlóan a banki értékbecslő 4 értéket állapít meg: az ingatlan jelenlegi és várható forgalmi ill. hitelbiztosítéki értékét. Ha még nem kezdte el a tetőtér beépítést a hitelkérelme beadásakor, akkor a jelenlegi forgalmi ill. hitelbiztosítéki érték alatt a kiindulásul szolgáló ingatlan értékét értik. Ha már elkezdte, akkor benne lesz a félkész tetőtér beépítés aktuális készültségi foka is, annak értékével együtt. Javaslatunk, hogy óvatosan becsülje meg ingatlana értéket a mostani ingatlanpiaci környezetben. Főleg azért, mert az Ön elképzelése az ingatlan jelenlegi forgalmi értékéről erősen eltérhet annak tényleges forgalmi értékétől, tehát amennyiért záros határidőn (6 hónapon) belül el tudná azt adni, hiszen elképzelése nem méretik meg a piacon, valós vevőjelöltekkel szemben. De ha szétnéz körültekintően internetes portálokon vagy felhív pár környékbeli ingatlanost, akkor be tudja lőni az értékét. Kevésbé kell e tekintetben óvatosnak lennie, ha az építkezés megkezdése előtt közvetlenül vásárolta meg normál piaci körülmények között (tehát pl. nem családon belül jutányos áron).

Kapcsolódó tartalom

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt