Házépítés

Kizárólag lakossági jelzáloghitelekkel foglalkozó közvetítő cégként mi a lakáshiteleken belül csak olyan építési hitelekkel találkozunk, amelyek célja lakóház építése. Mi lehetne még, kérdezheti. Sok minden, az ingatlan-nyilvántartás rengeteg ingatlantípust megkülönböztet, de Önnek fontos tudnia, hogy ha magánszemélyként építési hitelt keres, akkor azt szinte csak lakóház építésére kaphatja meg. Mi nem lakóházépítés akkor? Minden, ami nem lakó funkcióval bíró ház építése, azaz

  1. üdülő, nyaraló
  2. tanya
  3. vegyes funkciójú ingatlan (pl. alul üzlet, felül lakóingatlan)
  4. iroda
  5. üzlethelyiség
  6. mindenféle kereskedelmi ingatlan (szalon, bemutatóterem, étterem, panzió, szálloda stb.)

A felsorolás nem teljes körű, csupán kiragadtunk néhány olyan példát, amivel már találkoztunk ház építési kérelmek beérkezése során. Az építési hitel jellemzői menüpontban további részletek találhatóak az építési hitellel kapcsolatban.

A banki gyakorlatban építési hitelt azért szinte csak lakóház építésére kaphat, mert minden más megépítése jóval kockázatosabb vagy esetleges későbbi kényszerértékesítése jóval bonyolultabb és nehezebb egy lakóházénál. Pl. ha elkezdene finanszírozni egy bank egy nyaraló építést valamilyen kevésbé frekventált területen, de azt Ön félbehagyná valami miatt, akkor a bank ott állna egy félkész ingatlannal, aminek az értékesíthetősége ma különösen nehéz. Akkor sem járna sokkal jobban, ha Ön évekig elhúzná az ház építését, mondván, hogy nem ott lakik, nem hajtja a tatár, majd elkészül, amikor elkészül. Banki szempontból ez megint csak szerencsétlen lenne, mert ugyan ösztönözhetné Önt a mihamarabbi befejezésre bizonyos keretek között, de Önnek is lenne bőven lehetősége húzni az időt. Ez egy lakóház építésénél szinte kizárt, mert azért épít magának mindenki, hogy mielőbb odaköltözhessen.

Azért írtuk, hogy szinte csak lakóházépítésre kaphat magánszemélyként építési hitelt, mert azért - természetesen - itt is vannak kivételek. Van néhány olyan bank, amelyik speciális hiteltípusként finanszíroz akár tanyaépítést, felújítást is, vagy segít megépíteni az üdülőjét (kizárólag frekventált területen, magas önerővel). Van arra is példa, hogy vegyes funkciójú ingatlan megépítését finanszírozza a bank. Ezek azonban a kivételek. Nagyon kell ismernie a piacot annak, aki ilyen ügyletben sikeresen szeretne eljárni, ugyanis szűk a kínálat és sokkal kevésbé lehet biztosra menni. Ha ilyen tervei vannak, akkor kifejezetten azt tanácsoljuk, hogy keressen ezzel foglalkozó hitelközvetítő szakembert, különben lejárhatja a lábát és elkölthet százezreket feleslegesen különböző próbálkozásokkal, mire eléri a célját.

Kapcsolódó tartalom

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt