Adósságrendező hitel

Az adósságrendező hitel nagyon hasonlít a hitelkiváltó hitelhez. A különbség abban rejlik, hogy míg a hitelkiváltó hitel alatt egy vagy több jelzáloghitel kiváltását értjük, az adósságrendezés ennél tágabb fogalom, mert ennél szinte bármilyen hitel kiváltása szóba jöhet. Az adósságrendezést leginkább akkor szokták használni, amennyiben már túl sokféle hitel van egy háztartásban, vagy azok fizetése meghaladja a háztartás teherviselő képességét. Ekkor lehetőség van az összes hitel és kölcsön egy hitellé alakítására az adósságrendezés keretében.

Az adósságrendezés célja

Az adósságrendezés célja tehát alapvetően többféle meglévő hitel összevonása egy jelzáloghitellé. A kiváltandó hitelek között lehet jelzáloghitel (pl.: lakáshitel, építési hitel, szabad felhasználású hitel) és fogyasztási hitel is (személyi kölcsön, hitelkártya, stb.). A cél: ezeket egyetlen – jobb feltételeket biztosító - hitellel kiváltani úgy, hogy a havi törlesztő-részlet nagyságát közben összességében csökkenteni tudjuk a háztartás számára.

Az adósságrendező hitel felvételének folyamata

Mivel a bankok egyre inkább a jó adósokból kívánnak állományt építeni, érthető módon csak olyan ügyfél hitelkiváltási és adósságrendező szándékát fogadják, ahol a korábbi hiteleken tanúsított fizetési magatartás pozitív és megfelelő. Késedelmes törlesztésű és problémás hitelek kiváltására és az adósságrendezésbe való bevonására a legtöbb banknál általában nincsen lehetőség.

Adósságrendezés esetén természetesen az összes kiváltandó hitelen vizsgálja a bank a hitelmúltat, ami néhol rendkívüli mértékű bekérendő dokumentációt és hosszadalmas adminisztrációt jelenthet.

Ettől eltekintve az adósságrendező hitel felvételének folyamata és a sajátosságai és kizáró tényezői szinte teljesen azonosak a hitelkiváltó hitelével. Nehézsége abban rejlik, hogy akár tucatnyi különböző szolgáltatónál fennálló hitelt szabályosan leigazolni komoly kitartást és utánjárást igényel.

Továbbá nehéz amiatt is, mert minél több helyre tartozik valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy itt vagy ott késedelembe esik. Emiatt van egy íratlan belső szabály minden bankban arról, hogy egyáltalán mennyi lehet a kiváltandó és adósságrendezésbe bevonható hitelek darabszáma egy háztartásban. Hitelközvetítőként is a legnehezebb típusú ügyletek közé tartozik az adósságrendezés, mert ritka az olyan háztartás, ahol minden teljesen kézben van tartva, mégis rengeteg a hitel. Általában éri valamilyen hatás a háztartást, pl. nagyon megemelkedik a törlesztő, kiesik egy jövedelem, összeveszik a pár, s utána elindul egy erózió. Emiatt viszont szinte törvényszerűek a csúszások és az ilyen-olyan szépségfoltok.

Mindezen nehézségek ellenére az Okoshitel vállalja adósságrendező hitelek közvetítését és lebonyolítását is. Mindig nagy öröm azt visszahallani, hogy még az utolsó pillanatban jöttünk és segítettünk, mert különben ilyen-olyan baj érte volna a házat! S tényleg, vannak azért olyan háztartások, amelyeknek egy jól kiválasztott adósságrendező hitel az utolsó reménysugarat jelenti ugyan, de ha összejön, akkor a hitelfelvétel segítségével képesek rendezni soraikat. Érdeklődjön az adósságrendezési lehetőségekről bátran!

Adósságrendezés egyéb jellemzői

Mivel az adósságrendezés során a cél a meglévő hitelek összevonása történik egy jobb kondíciójú hitellé, itt mindegyik régi hitelnél átvizsgálja a bank a hitelmúltat. Ehhez több hónapra visszamenőleg (nem ritka az elmúlt 12 hónap vizsgálata sem) bankszámla kivonatot kérnek be, és emellett az adott bank saját előírásainak megfelelő igazolást a problémamentességre vonatkozóan. Természetesen az összes adósságrendezésbe bevont hitel esetében külön-külön történik meg mindez. Tudni kell, hogy ahány bank, annyiféle igazolás létezik, de itt az adósságrendező hitelt kínáló bank feltételei a mérvadóak, tehát amilyen típusú (akár szövegezésű) igazolást ő bekér, azt kell prezentálnia az összes hitelre vonatkozóan.

Adósságrendező hitel esetén az adósságrendező bank általában az összes kifizetendő hitel tőkéjén felül némi plusz összeget, ún. puffert is jóváhagy és folyósít, amiből többek között a kifizetendő hitelek végtörlesztésének díját és azokat az egyszeri díjakat, amelyek az új hitel felvételével járnak. Ezeket több helyütt be tudja építtetni a hitelébe, azaz tőkésítheti őket. Ez annyiban segíthet Önnek, hogy nem kell a hitelfelvétel során több százezer forintot rászánnia a cserére.

Némely termék esetén a kedvező hitelkiváltási feltételek mellett pozitívum a plusz összeg igényelhetősége is, amikor a régi hitel kiváltása mellett, amennyiben a jövedelem és fedezet engedi, magasabb összeget is igényelhet, ahol a különbözettel szabadon rendelkezhet.

Nem minden banknál érhető el adósságrendező hitel! Általában azon bankok kínálják, amelyek aktívak a piacon és szeretnének hitelezni, de nem találnak elegendő új hitel felvevőt. Ettől még náluk is az a cél, hogy kizárólag problémamentes ügyfeleket szerezzenek.

Ennél a típusnál is igaz, hogy ahány bank, annyiféle fantázianéven szerepel ez a hiteltípus a kínálatában, de azon se lepődjön meg, ha kifejezetten ilyet valahol nem talál, mert ott akkor csak szabad felhasználású hitel áll rendelkezésére.

Az adósságrendező hitel szinte a legbonyolultabb hitel típus: rengeteg olyan apró pontja van, amin menet közben is meghiúsulhat az ügylet, ha nem kellő tapasztalattal rendelkező hiteltanácsadóval vagy önállóan indul el. Ez a hiteltípus igényli szinte a legtöbb dokumentációt a bekérendő igazolások miatt, így nagy szerepe van a bank (bankfiók) és az ott dolgozó tanácsadó felkészültségének, mivel a kiváltásra pl. egy deviza hitel esetén határidők vannak megszabva. Több hitel együttes kiváltásakor egy apró félreértés, hiba miatt csúszhat az új hitel kihelyezése, amikor viszont az összes kiváltandó hitelről újabb igazolás bekérése szükséges – ami akár újabb több hetes munkát, utánajárást jelent, arról nem beszélve, hogy Önnek közben a régi hitelei törlesztő részletei is ketyegnek. Fontos tehát - bármely hitel felvételnél, de különösen adósságrendezés esetében, hogy megfelelő utánajárással és felkészültséggel kezdjünk bele a folyamatba, illetve igényeljük bátran szakértő hitelközvetítők segítségét!

Tudjon meg még többet az adósságrendező hitelről:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt