Családi ház építése

Tehát ha házépítés, akkor szinte kizárólag lakóház építése jöhet szóba, és erre érdemes építési hitelt igényelnie. No de ebből is legalább kétfajta van:

  1. családi ház építése
  2. társasház építése

Társasházat tipikusan nem magánszemély épít, hanem vállalkozás, ezért nincs is rá semmilyen banki építési hitel magánszemélyek számára. Jellemzően minden ilyen ház építésre létrehoztak egy külön vállalkozást, amelyik ún. projekt hitelből tudta a társasház építését megfinanszíroztatni. Azért írjuk ezt itt most múlt időben, mert ugyan elszórtan vannak még értékesítési célú társasházépítések, de éppen 80 éves mélyponton. Alig pár ezer (ha hinni lehet a statisztikáknak, összesen 2.600 db) ilyen épült az egész országban 2012-ben, a teljes kb. 10.000 új lakás és lakóházépítésből építésből.

Erről a történelmi mélypontról az is tehet, hogy 2008, a pénzügyi válság kitörése óta lényegében megszűnt a projekthitelezés Magyarországon, azaz ami beruházás már folyamatban volt, azt még – jó esetben - befejezték, de újabb megkezdésére finanszírozást alig-alig adtak már csak a bankok. Érthető is ez, hiszen olyan mértékben megnövekedett ezek kockázata, hogy azt jelenleg szinte egyetlen bank sem kívánja felvállalni, és hitelével megfinanszírozni. Pont ezek miatt társaságunk sem foglalkozik semmilyen ilyen jellegű hitelezéssel, hiszen kereslet még csak lenne rá időnként, de használható kínálat semmi.

Vagyis ami marad, ha már lakóházépítésről van szó, az csak a családi ház építés. Amit az építési hitel jellemzőiről és az építési hitel feltételeiről írtunk, az elsődlegesen családi ház építésre vonatkozott és e pontoknál minden lényeges tudnivalót megtalálhat erről a hiteltípusról.

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt