Bankoknál elérhető építési hitelek

Miben különböznek a bankoknál elérhető építési hitelek?

Fontos látnia azt is, hogy a hitelek alapvető tulajdonoságain kívül, mint pl. a THM, kamat, induló költségek, miben térhetnek el egymástól az egyes bankoknál kínált építési hitelek a hitelfevétel folyamata során? E szakaszban ezeket a lehetséges eltéréseket gyűjtöttük össze:

1. előre meghatározott szakaszokban (pl. 30-30-30-10%-ként) folyósítja-e a bank az építési hitelt vagy a hitelösszeg függvényében az ügylet elbírálásától függően határozza meg, hogy mikor milyen ütemekben utal

2. egyes bankoknál az Ön által választott futamidő változatlan marad attól még, hogy az építési hitelt több szakaszban, s nem egyből az egészet folyósítja Önnek a bank, csupán annyi történik, hogy a teljes építési hitelösszeg folyósítása utáni törlesztő megemelkedik, ahogyan azt az építési hitel jellemzőinél az építési hitel türelmi idejéről a már lehívott részek tekintetében már olvashattuk. Másoknál viszont a futamidő csak akkor indul, amikor a teljes építési hitelt átutalta Önnek a bank, ami annyit eredményez, hogy kitolódik a futamidő, akár 1-2 évvel is. Ez alatt az időszak alatt pedig Ön csak kamatot fizet a banknak az építési hitel után. Ez azt eredményezi, hogy az építési hitelének költsége akár jelentősen, 1-2 évi kamattal is megemelkedhet, ami önmagában több milliós összeget is elérhet az előbbi esethez képest.

3. bizonyos bankok kérnek rendelkezésre tartási díjat építési hitelek esetében, mások pedig nem

Építési hitelt családi ház építésére, valamint emelet, padlás-, vagy tetőtér beépítésre igényelhetünk, amennyiben a munkálatok révén önálló, külön bejáratú, önállóan is forgalomképes új lakás jön létre.

Önerővel szinte minden esetben rendelkezni kell. (Egyik speciális eset, amikor az igénylő fel tud ajánlani kellő értékű kiegészítő fedezet(ek)et).

A maximálisan igényelhető összeg nem lehet magasabb, mint az építkezés költsége. Ezen túl forint alapú hitel esetén a hitel összege nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlanok forgalmi értékének 80%-át (ezt jogszabály rögzíti) A hitelbiztosítéki értékének egy bizonyos, bank által meghatározott %-át szintén nem haladhatja meg az igényelt hitelösszeg, ezt a limit bankonként eltérő. A kettő közül az alacsonyabb összeg a mérvadó maximális a finanszírozhatóság szempontjából.

Kivitelezés szempontjából az építkezés történhet szervezett kivitelezéssel (kivitelező cég végzi a munkálatokat), házilagos kivitelezéssel (munkálatokat az építtető végzi el), vagy vegyes kivitelezéssel (az előző kettő együttes alkalmazása).

4.az egyik legfontosabb szempont, ami alapján mi keresgélni szoktunk, az az, hogy van-e olyan készültségi fok, amit önerőből mindenképpen el kell érni ahhoz, hogy az építkezés a banki finanszírozás elinduljon? E téren elég jelentős eltérések vannak az építési hitelek között. Az egyik véglet egy lakástakarékpénztáré, amelyik kizárólag 60%-os készültségi foktól tud építési célra hitelt nyújtani, az alatt be sem fogadja a hitelkérelmet. Teszi ezt azzal az indokkal, hogy egyből odaadja a teljes összeget, tehát nem szakaszosan folyósít. Nem kevésbé extrém példa azé a kereskedelmi banké, amelyik 40%-os készültségi fokot írt elő szerződéskötési (tehát nem folyósítási) feltételnek, ami annyit tesz, hogy ez alatt ki sem küld értékbecslőt. Honnan lehet ezt tudni előre, hogy megvan-e? Hát ez az, csak becsülni lehet. Ilyen az, amikor egy bank igazából nem akar ilyen hitellel foglalkozni vagy csak akkor, ha biztosra mehet. Az általános gyakorlat az, hogy a telek és a beépített önerő mennyit bír el önmagában.

5.a másik lényeges szűrési feltételünk építési hitelek közvetítése során, hogy az adott települést mennyire fogadják el a bankok? Ha az ugyanis nagyon kis lélekszámú (1-2.000 lakos alatt veszik annak) vagy esetleg valami miatt hátrányos helyzetű, akkor eleve kiesik egy csomó bank, s örülni kell helyenként annak is, ha valahol egyáltalán el tudja érni az építési hitel kívánt összegét.

6.különbség az is a bankok között, hogy költségvetést csak az általuk készített sablon nyomtatványon fogadnak-e el vagy le lehet adni esetleg egy árajánlatot is.

7.szintén változó, hogy a leadott költségvetést alá kell-e írnia egy műszaki szakembernek, építésvezetőnek, építésznek vagy lazább bankoknál elegendő az építtető aláírása rá, függetlenül végzettségétől.

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt