Hitelkiváltás

Mi az a hitelkiváltás?

A hitelkiváltási célú hitel arra szolgál, hogy meglévő jelzáloghitelét, például lakáshitelét egy hitelkiváltó hitel segítségével kedvezőbbre cserélje.

Miért lehet értelme a hitelkiváltásnak?

A hitelkiváltás helyenként szükségszerű, mert a meglévő banknál nem tud véghezvinni valamilyen kívánt módosítást, pl. nem engedi ki a válófélben lévő házastársat a közösen felvett hitelből a bank, viszont egy másik örömmel veszi át akár egy szereplővel is a korábbi hitelt, máskor pedig valamilyen szempont miatt megéri átmenni egyik szolgáltatótól egy másikhoz. Hogy mik lehetnek ezek a szempontok, arról szól a következő bekezdés.

Melyek a hitelkiváltás lehetséges céljai?

A hitelkiváltással többféle szempontot, célt is lehet követni, melyek a következők lehetnek leginkább:

  1. a jelenlegi jelzáloghitel havi törlesztő maximális csökkentése alacsonyabb kamatozású hitelre való áttéréssel, vagy
  2. a jelenlegi jelzáloghitel futamidejének érzékelhető csökkentése az alacsonyabb kamat révén
  3. a hitel teljes futamidejére számított összes bankköltség optimalizálása
  4. kisebb kockázatú hitelre való áttérés (l. pl. végtörlesztés során felvett forinthiteleket)
  5. valamilyen jogi kérdés rendezése (ha pl. családon belüli kivásárlás csak így oldható meg)
  6. meglévő banknál a jelzáloghitelben nem keresztülvihető változtatás szükségessége (pl. nem engedi ki a meglévő bank a két bevont ingatlan fedezet egyikét)
  7. a fennálló hitelen felül újabb hiteligény felmerülése (ha a meglévő bank nem enged be maga mögé újabb bankot egy második hitellel, ő maga pedig nem akar többet adni)

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a piacon hitelkiváltás céljából?

Túlzás lenne azt állítani, hogy összetörik a bankok magukat azért, hogy egymástól átvegyék az ügyfeleket, de azért mindig akadt olyan szereplő a piacon az elmúlt években, amelyik kifejezetten arra specializálódott, hogy más banknál jól fizetett hiteleket átvegyen, hitelkiváltást biztosítson, azaz refinanszírozzon. A hitelkiváltás magyarázata az volt mindig a részükről, hogy sokkal biztonságosabb úgy átvenni egy ügyfelet, ha már látszik a hitelmúltja, mint egy olyannak hitelt adni, akinél semmi előzmény nincsen.

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt