Emeletráépítés

Mi az emeletráépítés?

Az alábbi tartalom 2015. év végéig volt érvényes. Tekintettel a támogatásokkal kapcsolatos kormányzati módosításokra, a frissítés folyamatban van. Addig is a támogatásokkal kapcsolatos pontos információk az alábbi honlapon megtalálhatóak: www.csalad.hu .

Az emeletráépítés meglévő épületen legalább 1,90 (belső falsíkon mért) métert elérő, emelet magasítással járó, függőleges irányú bővítése, új építményszint létesítése érdekében.

Az emeletráépítés céljából igényelt hitel az építési hitelek közé tartozik, vagyis jellemzően a lakáshitelek kondícióival kínálják a bankok. Emellett feltételei sok tekintetben azonosak a tetőtér beépítés feltételeivel is.

Emeletráépítésre igényelhető állami támogatás - amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelelünk-, valamint piaci építési hitel is.

Milyen állami támogatás igényelhető emeletráépítéshez?

Az alábbi tartalom 2015. év végéig volt érvényes, a frissítés folyamatban van. Addig is a támogatásokkal kapcsolatos pontos információk az alábbi honlapon megtalálhatóak: www.csalad.hu .

1. Otthonteremtési kamattámogatott kölcsön igénylehető rá (feltéteket és jellemzőket részletesen a Támogatott hitel menüpontban olvashat), mivel támogatás szempontjából az emeletráépítés, amennyiben általa új lakás jön létre, új lakás építésnek minősül.

2. Vissza nem térítendő támogatás (régi nevén szocpol, ma lakásépítési támogatás) is igényelhető emelet ráépítésre, amennyiben az építkezéssel olyan új lakás jön létre, mely a lakhatás feltételeinek megfelel a (253/1997. (XII. 20.) Korm.rendelet szerint, és amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles.

3. Az emeletráépítési támogatást igényelheti meglévő gyermekei után vagy 40 év alatti házaspárok a meglévő gyerekek számától függetlenül maximum 2 gyermek vállalása esetén is hozzájuthatnak (ez a megelőlegező szocpol).

4. Az emeletráépítési támogatás igénylőjének legalább fél éves munkaviszonyt kell igazolnia (házastársak esetén legalább az egyik félnek), és köztartozása nem lehet.

Az emeletráépítési támogatás mértéke függ a gyerekszámtól, és a lakásbővítés során létrejövő hasznos lakóterület nagyságától.

1.Lakástakarék pénztári betétben elhelyezett megtakarítás után nyújtott állami támogatás, amely maximum az elhelyezett betét 30%-a, de legfeljebb évi 72.000 Ft lehet.

2. Ezen állami támogatás igénybevételének feltétele havonta a választott megtakarítási összeg betétbe történő elhelyezése. Ilyen módon egy pl. havi 20.000 Ft-os megtakarítás után az állam évi 72.000 Ft állami támogatást nyújt, mely pl. emeletráépítésre is felhasználható.

Milyen piaci hitel igényelhető emeletráépítésre és mik az általános feltételei, jellemzői?

Az emeletráépítésére igényelt hitel az építési hitelek közé tartozik, vagyis a lakáshitelek kondícióival kínálják a bankok.

Az emeletráépítés engedélyköteles tevékenység, így a hiteligénylés megkezdésére rendelkeznie kell jogerős építési engedéllyel. Emellett szükséges a tervdokumentáció és költségvetés benyújtása.

Piaci lakáshitel igénylése esetén az igénylőnek az építkezésről számlát nem kell benyújtania.

A maximálisan igényelhető építési hitel összegét a háztartási adatok (részletesen Lakáshitel feltételei között olvashat róla) mellett a fedezet értéke is meghatározza. Emeletráépítésnél az építési hitelhez hasonlóan a banki értékbecslő 4 értéket állapít meg: az ingatlan jelenlegi és várható forgalmi, ill. hitelbiztosítéki értékét. Ha még nem kezdte el az emeletráépítést a hitelkérelme beadásakor, akkor a jelenlegi forgalmi, ill. hitelbiztosítéki érték alatt a kiindulásul szolgáló ingatlan értékét értik. Ha már elkezdte, akkor benne lesz a félkész emeletráépítés aktuális készültségi foka is, annak értékével együtt. Javaslatunk, hogy óvatosan becsülje meg ingatlana értéket a mostani ingatlanpiaci környezetben. Főleg azért, mert az Ön elképzelése az ingatlan jelenlegi forgalmi értékéről erősen eltérhet annak tényleges forgalmi értékétől, tehát amennyiért záros határidőn (6 hónapon) belül el tudná azt adni, hiszen elképzelése nem méretik meg a piacon, valós vevőjelöltekkel szemben. De ha szétnéz körültekintően internetes portálokon vagy felhív pár környékbeli ingatlanost, akkor be tudja lőni az értékét. Kevésbé kell e tekintetben óvatosnak lennie, ha az ingatlant az emeletráépítés megkezdése előtt közvetlenül vásárolta meg normál piaci körülmények között (tehát pl. nem családon belül jutányos áron).

Sajátossága az emeletráépítésnek, hogy ha egy idegen házán valósítja meg azt. Nyilvánvalóan ehhez szükséges a meglévő ingatlan tulajdonosának a hozzájárulása, amit ráépítési megállapodásnak hívnak. Jogilag osztatlan közös tulajdonban lévő kétlakásos lakóház jön létre, vagy ha az emeletráépítés társasházon valósul meg vagy eredményeként társasház jön létre, akkor önállóan is forgalomképes, jogilag különálló új lakás jön létre. Osztatlan közös tulajdonú ingatlannál alapvető elvárás a bankok részéről egy ún. használat megosztási megállapodás a tulajdonostársak között, aminek az a célja, hogy rendezze, ki miért felel, hogyan viselik a költségeket és hogyan osztoznak az ingatlan közös használatú részein (pl. udvar).

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt