Támogatott lakáshitel

Az alábbi tartalom 2015. év végéig volt érvényes. Tekintettel a támogatásokkal kapcsolatos kormányzati módosításokra, a frissítés folyamatban van. Addig is a támogatásokkal kapcsolatos pontos információk az alábbi honlapon megtalálhatóak: www.csalad.hu .

Mi az, hogy támogatott lakáshitel?

Az 1990-es években uralkodó magas infláció mellett csak magas kamatokra lehetett bármilyen lakáshitelhez hozzájutni, ezért a 2000-es évek második felétől megszokott évi több száz milliárd Ft-ra rúgó lakáshitelezés egyáltalán nem létezett. A kormányzat ezt felismerve és bízva abban, hogy a gazdaság rendszerváltás utáni konszolidálódásával mind az infláció, mind a kamatok le tudnak menni a 10 % alatti tartományba, az évezredfordulón bevezette az ún. támogatott lakáshitelt. Előtte ugyanis csak 15-30% között éves kamatozású piaci hitelekhez lehetett hozzájutni. Az államilag támogatott lakáshitelekkel a fiatalok első lakáshoz jutását szerette volna elősegíteni. Eleinte elég szigorú, aztán egyre lazább feltételek mellett lehetett ezekhez hozzájutni. Az állami támogatás a hitelért kért banki kamatot egy egészen elfogadható, 5-6%-os szintre vitte le, így aztán néhány év alatt akkora népszerűségre tett szert, hogy a kamattámogatás már sok száz milliárd Ft költségvetési kiadást okozott évente. Miért? Mert a bankok továbbra is a viszonylag magas, 10-15% közötti piaci forinthitel kamatokból indultak ki és igen jelentős, a teljes kamatköltség akár több mint felét is kitevő állami támogatás kellett ahhoz, hogy az egyébként magas kamatkörnyezetben kedvező áron lehessen lakáshitelhez jutni.

Hogy ez mekkora különbség, elég egyszerűen kikalkulálható: egy 10 milliós hitelnél évi 5% kamatkülönbség évi 500.000 Ft kamatkiadástól kímélte meg a hitelfelvevőt, azaz havi több mint 40.000 Ft támogatást élvezhetett! Ez kb. annyi volt akkor, mint egy átlagos háztartás teljes havi rezsi kiadása.

A támogatás bevezetésének hatására óriási fellendülés következett be a lakásépítések terén és több százezer háztartás jelent meg vevőként az ingatlan piacon pár év leforgása alatt. Hogy a lakáspiaci lendület kitartson, 2002 környékén engedélyezték a devizahitelezést, ami a támogatott forinthiteleket azok feltételeinek folyamatos szigorításával párhuzamosan visszaszorította. 2009-re, bár az újonnan kihelyezett lakáshiteleken belül szinte kizárólag devizahitelek voltak már csak, a kormányzat mégis úgy döntött, hogy a korábbi ún. kiegészítő kamattámogatásos és ún. forrásoldali kamattámogatott hitelek a szocpollal együtt megszűnnek és helyettük csak egyféle, kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére felvehető, minimális állami szerepvállalással járó támogatott forinthitel marad csak. Erről a 134/2009. (VI. 23.) Kormányrendeletben rendelkeztek és meglepő módon mind a mai napig igényelhető még néhány pénzintézetnél, pedig időközben 2012-ben kijött egy új, ún. Otthonteremtő támogatott lakáshitel is (341/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet).

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt