Lakáskorszerűsítés kalkulátor

Mielőtt bármit is kalkulálna magának a lakáshitel piacon, olvassa el a „Mi a gond a kalkulátorokkal?” című tanulmányunkat. E pontban most csak a lakáskorszerűsítési hitellel kapcsolatos eltérésekre térünk ki.

Tekintettel arra, hogy a lakáskorszerűsítés a lakáshitelek családjába tartozik, ezért általában a lakásvásárlási hitelekkel azonos feltételekkel lehet hozzájutni, vagyis amit lakásvásárlási célra számol a kalkulátorokkal, az meg fog felelni a lakáskorszerűsítési hitelnél is. Mégis van néhány fontos eltérés, amit érdemes tudnia, ha lakáskorszerűsítési célra keres hitelt:

1. Eltérések a piaci és támogatott hitelek között

Mivel vannak piaci és támogatott hitelek is lakáskorszerűsítési célra, először is azt érdemes megnéznie, hogy a támogatott lakáskorszerűsítési hitel feltételeinek megfelel-e? E célra a támogatott lakáshiteleken belül a régebbi, 2009-es támogatott hitel jöhet szóba, amivel akár több millió Ft kamatkülönbséget is megnyerhet. Ugyan nem hemzsegnek a banki ajánlatok ebben a témában, de érdemes rászánnia az időt a legjobb lakáskorszerűsítési hitel megtalálására. Amennyiben azonban szakértő kezekre kívánja ezt bízni, érdemes megtekinteni a független hitelközvetítői szolgáltatásunkat is. Mielőtt nekiállna bármit is kalkulálni, győződjön meg arról, hogy egyáltalán van-e értelme, megfelel-e a támogatott lakáshitel minden feltételének. Ha igen, akkor pedig arról próbáljon megbizonyosodni, hogy amit a lakáskorszerűsítési hitel esetében számolt Önnek a kalkulátor, az már a támogatott fajta volt-e vagy a piaci.

2. Lakáskorszerűsítésnél fedezeti oldalon a várható forgalmi értékkel kell számolni.

A másik fontos különbség például a lakásvásárlási hitelekhez képest, hogy a lakáskorszerűsítéssel létrejövő értékesebb ingatlan azon várható forgalmi értékével számoljon, amelyet a beruházás eredményeként értéknövekedéssel elér. Vagyis ha most pl. az ingatlana 10 millió Ft-ot ér, de a korszerűsítéssel 2 millió forintnyi értéknövekedéssel számol, akkor 12 millió Ft-os várható fedezeti értékkel kell kalkulálnia.

3. Honnan tudhatom ingatlanom jelenlegi forgalmi értéket?

Javaslatunk, hogy óvatosan becsülje meg mindkét értéket a hitelfelvételi folyamat során a mostani ingatlanpiaci környezetet figyelembe véve. Főleg azért, mert az Ön elképzelése az ingatlan jelenlegi forgalmi értékéről erősen eltérhet annak tényleges forgalmi értékétől, tehát amennyiért záros határidőn (6 hónapon) belül el tudná azt adni, hiszen elképzelése nem méretik meg a piacon, valós vevőjelöltekkel szemben. De ha szétnéz körültekintően internetes portálokon, vagy felhív pár környékbeli ingatlanost, akkor be tudja lőni az értékét, ami a lakáskorszerűsítés utáni várható forgalmi érték alapjául szolgálhat.

4. És mennyi legyen a várható forgalmi érték?

Amennyiben meghatározta a jelenlegi forgalmi értéket, akkor már csak azt kellene megbecsülnie, hogy a lakáskorszerűsítés utáni érték mennyi lesz. Minden bizonnyal van egy tervezett költségvetése a lakáskorszerűsítésre, illetve lakásbővítésre. Fontos tudnia, hogy nem szabad mechanikusan az ebben szereplő összeget hozzáadnia az ingatlan jelenlegi forgalmi értékéhez. Hogy miért? Nos azért, mert lehet, hogy a lakás korszerűsítésével egyúttal fel is újítja azt, emiatt a jelenlegi rész értéke is emelkedik. Azonban nem szükségszerű jelen helyzetben az, hogy annyival nő az ingatlana értéke, mint amennyit rákölt lakáskorszerűsítés címén. Pont ezért szükséges ilyenkor különösképpen az értékbecslés, mert erre nincsenek egyértelmű szabályok.

Ha tehát megbecsülte a fedezetül szolgáló ingatlana várható forgalmi értékét, akkor lesz érdemes nekiállnia előzetesen kikalkulálnia a lakáskorszerűsítési hitelének összegét és törlesztőjét. Ezen várható forgalmi érték maximum 75%-ával számoljon hitelösszeget, de legyen e téren inkább óvatosabb, mert könnyen lehet, hogy a bank ennél kevesebbet fog tudni adni ingatlanára.

A hitelkalkulátorok használata és hitelessége kapcsán minden esetben fontos tudnia, hogy az itt kapott eredmények erősen tájékoztató jellegűek, mivel akár egy adott hitel kondícióit, akár egy ügyfél hitelképességét bankonként más és más paraméterek határozzák meg, plusz amit ma számol, szinte bizonyosan más lesz már holnap, hiszen a legtöbb hitel kamata ma már valamilyen piaci kamatlábhoz kötött, aminek az a sajátossága, hogy a részvényárakhoz hasonlóan folyamatosan mozgásban van.

Egy pontos hitel kalkuláció összeállításához sok-sok tényező (kb. 30-40 adat, paraméter) vizsgálandó. Több bank az árazását sávosan alakítja. Ez annyit jelent, hogy az Ön, mint leendő ügyfél minősítése és a fedezetértékelés eredményeként határozza meg, hogy milyen kondíciójú lakáskorszerűsítési hitelt ajánl Önnek. Ebből is adódik, hogy a hitel kalkulátorok egyik nagy csapdájába könnyen belesétálhat, mert azok általában a legkedvezőbb piaci vagy támogatott kamattal számolnak, és mire a lakáskorszerűsítési hitelkérelme eljut egy, a bankra is kötelező érvényű ajánlathoz, óriási lehet a legelőször Ön által kalkulált és a valós törlesztő részlet közötti különbség. Emiatt is rendkívül fontos, hogy szükség esetén vegyen igénybe hitelközvetítői szolgáltatást, az előzetes kalkulációk, majd a végleges ajánlatok kellő hozzáértéssel történő áttekintésére.

Tudjon meg többet a lakáshitel egyes típusairól:

Másra van szüksége? Tekintse meg további hiteltípusainkat:

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt