Telekvásárlás

Amennyiben lakóingatlan építésére alkalmas telket szeretne megvásárolni bankhitelből, akkor azt lakáshitelből, azon belül is lakásvásárlási hitelből teheti meg. Emiatt minden nagyon hasonlóan működik, mint a lakásvásárlási hitelnél, ezért itt csak a különbségeket emeljük ki:

1. ideális eset a belterületi építési telek

Először is érdemes tudnia, hogy többféle telek létezik az ingatlan-nyilvántartás szerint. Ideális eset az, ha belterületi építési telket szeretne megvenni. Építési telek az, amire lehet építési engedélyt szerezni. Belterületi telek pedig az, amit az ingatlan-nyilvántartás az adott település lakóterületenként ekként tart nyilván. Gyakran találkozunk azonban olyan telekvásárlási esetekkel, amikor ez vagy az nem áll fenn. Leggyakrabban ún. zártkertről vagy üdülőtelekről van ilyenkor szó. Ezen telekvásárlásoknál máris mások a szabályok, általában szóba sem jöhetnek fedezetként, csak itt-ott 1-1 bank hajlandó őket elfogadni. Tehát az első dolga annak tisztázása, hogy pontosan milyen telekről is van szó.

2. alacsonyabb finanszírozási hányadok

Érdemes arról is tudnia, hogy a telekvásárlásra általában a lakásokénál alacsonyabb finanszírozási hányadokkal számolnak a bankok. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a saját lakását mindenki a legvégsőkig szeretné megtartani, viszont egy idő előtt szétvált házaspár által hitelből vett telket válás esetén nem biztos, hogy pont ugyanilyen elszántsággal akarják majd megtartani.

3. általában csak piaci hitelből lehet telket vásárolni

Általában magát a telekvásárlást nem támogatja önmagában az állam semmilyen formában, pl. nem lehet rá szocpolt felvennie, de lehetnek azért kivételek, pl. lakás-takarékpénztári megtakarítást fel lehet rá használni. Hitel oldalon azonban csak a piaci kamatozású hitelkonstrukciók jöhetnek szóba, mert az állam is abból indul ki, hogy az kapjon csak az építkezéséhez támogatott lakáshitelt, aki legalább a hozzá való telket meg tudta vásárolni önerőből.

4. figyelni kell arra is, hogy utána ki fogja finanszírozni az építkezést

Igazi csapdahelyzet volt korábban, hogy ha olyan helyen finanszíroztatta valaki a telekvásárlását, ahol aztán nem kaphatott már építési hitelt. Ma ez már aligha fordulhat elő egyszerűen amiatt, mert alig találni bankot telekvásárlás meghitelezésére. Vagyis ha az építkezéshez is szeretne hitelt felvenni, nem csupán a telek vásárláshoz, akkor azt is mindenképpen tisztáznia kell a telekvásárlás előtt, hogy ha szüksége lesz építési hitelre is, akkor kaphat-e majd? Ha ugyanis a telekvásárlást finanszírozó bank nem ad Önnek, akkor előáll az a rendkívül kellemetlen helyzet, hogy nem vagy csak nagyon nehezen tud továbblépni, ugyanis ha A bank hiteléből vette a telket, de az nem ad az építkezésre már többet, akkor csak B bank jöhet szóba és mivel ritka, hogy egyik bank be akarjon menni egy másik mögé a jelzálogjogával, ezért itt meg is áll a történet. Ha csak nem olyan kedves B bank, hogy a telekvásárlásra felvett hitelt is átveszi. Itt már nagyon szerencsés csillagállással kell rendelkeznie, ezért inkább javasoljuk azt, hogy mielőtt aláír egy telekvásárlási hitelt, mindenképpen nagyon alaposan egyeztesse le ezeket a kérdéseket!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt