Lakáshitel kalkulátor

Mielőtt bármit is kalkulálna magának a hitelpiacon, olvassa el a „Mi a gond a kalkulátorokkal?” című tanulmányunkat.

Lakáshitel kalkulátor segítségével számolhat törlesztő részletet, melyhez a tervezett futamidő, és az igényelendő hitelösszeg megadása szükséges.

Ha a lakáshitel kalkuláció során a hitelképességét is szeretné megbecsülni, akkor egy előzetes hitelminősítésre, banki nyelven ún. ,,scoring”-ra van szükség. Ehhez meg kell adnia a háztartásra vonatkozóan a jövedelmi adatokat, a fennálló hitelek adatait, kiadásokat, valamint a demográfiai adatokat.

Minden esetben fontos (lenne) feltüntetni, hogy az itt kapott eredmények erősen tájékoztató jellegűek, mivel akár egy adott hitel kondícióit, akár hitelképességét bankonként más és más paraméterek határozzák meg.

Egy pontos lakáshitel kalkuláció összeállításához sok-sok tényező vizsgálandó, mivel több bank az árazását sávosan alakítja, és az ügyfél minősítés eredményeként határozza meg, hogy milyen kondíciójú lakáshitelt ajánl. Ebből is adódik, hogy a hitel kalkulátorok egyik nagy csapdája (a sok közül), hogy a legkedvezőbb piaci kamattal számolnak, és mire eljut egy pontos banki ajánlathoz, óriási a legelőször kalkulált és a valós törlesztő részlet közötti különbség. Emiatt fontos lehet, hogy az előzetes kalkulációk, majd a végleges ajánlatok áttekintése is kellő hozzáértéssel történjen – felhívva a figyelmet a lehetséges buktatókra, csapdákra. Erre kiválóan alkalmas lehet a hitelközvetitő szolgáltatás igénybevétele!

E pontban most csak a lakáshitelekkel kapcsolatos eltérésekre térünk ki.

1) Új vagy használt ingatlan

Elsőként azt kell tisztáznia, hogy új vagy használt ingatlannal kapcsolatos lakáshitelt szeretne-e magának kalkulálni? Piaci lakáshiteleknél ennek nincsen jelentősége, viszont az Otthonteremtő támogatott lakáshitel (341/2011. (XII.29.) Kormányrendelet) kamatozásában eltér használt és új építésű ingatlanok esetében. Hogy új vagy használt ingatlanról van-e szó, eldöntheti általában az eladó tájékoztatása szerint, de mivel az nem mindig számít megbízható forrásnak (vagy egyszerűen csak ellentétben áll a jogszabályban meghatározott új lakás fogalommal), ezért figyelmébe ajánljuk az „Új lakás vásárlása” elolvasását. Hogy mekkora a kamatkülönbség az újak és használtak között? Minél nagyobb a hitelösszeg és minél hosszabb a tervezett futamidő, annál inkább érzékelhető lesz a 0,5-1%-pont közötti éves kamatkülönbség.

2) Régi vagy új támogatott lakáshitel

A régebbi támogatott forinthitel (134/2009. (VI. 23.) Kormányrendelet) kizárólag új lakás vásárlására vonatkozik. Hivatalos neve: A fiatalok, valamint a többgyermekesek családok lakáscélú állami támogatásáról szóló kormányrendelet. Ha már tudja, hogy új építésű ingatlanról van szó, akkor érdemes átfutnia a kalkuláció előtt a meglehetősen szigorú feltétel-rendszert, és ha úgy látja, minden pontjának megfelel, akkor elkezdeni a lakáshitel kalkulátort használni. Ha bizonytalan abban, hogy megfelel-e minden pontnak, akkor forduljon hozzánk bizalommal, segítünk a jogszabály értelmezésében. Sokkal könnyebben elérhető a másik, 2012-es támogatott forinthitel. Mivel a régi 20 évig biztosít Önnek kamattámogatást, az új viszont csak 5 évig, ezért új lakás vásárlása vagy építése esetén elsőként az előbbit ismerje meg, s csak ha az valamiért kiesik, akkor a 2012-est. Használt lakásnál nem kell sokat gondolkodnia, mert ott csak a 2012-es Otthonteremtő állami lakásvásárlási támogatás jöhet szóba. Különbözik a két támogatott lakáshitel a kamat-megállapítás módjában is, ezért a régi azonos összeg mellett egy picivel kedvezőbbre jön ki mindenhol, már csak emiatt is érdemes vele kezdenie.

3) Lépcsőzetes törlesztő emelkedés

A régi kamattámogatott forint lakáshitelnél és a piaci lakáshiteleknél elvileg nem változik a törlesztője, ha nem mozdul el a kamatszint, az Otthonteremtő támogatott forinthiteleknél viszont figyeljen arra, hogy támogatást csak az első 5 évben kap, utána ezek átmennek piaci alapú lakáshitelbe. Ha korrekt az Ön által használt lakáshitel kalkulátor, akkor ezt mutatja is. Óvakodjon minden olyan lakáshitel kalkulátortól, amelyiknél nem derül ki, hogy éppen mit számol: régi vagy támogatott forinthitelt, esetleg piaci lakáshitelt?

4) Kamatperiódus

Ha pontosan szeretne kalkulálni lakáshitele esetében, akkor érdemes tudnia arról is, hogy mindhárom forinthitelnél, a régi, az új és a piaci lakáshitelek esetében is többféle időtávra tudja rögzíteni hitele kamatát. Ha alacsonyan van az alapkamat, akkor ne kockáztasson, törekedjen a minél hosszabb távra fixált kamatra, ha magasan, akkor épp ellenkezőleg. Hogy épp mikor van magasabb vagy alacsonyan, azt megtudhatja többek között a Magyar Nemzeti Bank honlapjáról, de kérdezzen minket is bármikor bizalommal. Önmagában ugyanannál a banknál és ugyanannál a forinthitel típusnál is több tized%-nyi kamateltérés mutatkozik a hosszabb és rövidebb kamatperiódusú lakáshitelek kamatai között. Minél nagyobb a hitelösszeg és minél hosszabb a futamidő, annál nagyobb jelentősége van minden tizednek, ezért győződjön meg arról, hogy melyiket is számolta éppen.

5) A referenciakamat meghatározás napja és a referenciakamat értéke

Főleg a piaci lakáshiteleknél, de a támogatott lakáshitelek esetében is érdemes odafigyelnie arra is, hogy a bank hirdetményében melyik nap milyen értékkel szereplő referenciakamatával adta meg az Ön hitelének kamatlábát, mert az igen gyakori változások esetén (pl. egy MNB kamatváltozásnál) előfordulhatnak anomáliák. Az egyik bank például egy lakásvásárlási hitel esetén még a régi, változás (emelés vagy csökkenés) előtti kamattal számolhat, a másik meg már az újjal. Önmagában ennek is elég nagy jelentősége lehet.

Egyik ügyfelünk nemrégiben azzal fordult hozzánk, hogy lecserélné általunk pár hónapja felvett lakáshitelét, mert kapott egy még annál is jobb ajánlatot. 20.000 Ft-ot nyerne vele a váltás után havi szinten, gondolta, megpróbálja. Hamar kiderült azonban, hogy csak ki kell várnia meglévő hitele kamatfordulóját, mert az éppen aktuális törlesztő-részletét még a jegybank kamatcsökkentési sorozata előtt rögzítették neki 6 hónapra, az alternatív bank pedig már a csökkenés utánival számolt neki. Ténylegesen azonban az új banknál kb. 40%-al lenne magasabb a bank marzsa az ő lakáshitelén, ezért azt javasoltuk neki, hogy várja ki szépen a csökkenés érvényesülését, mert akkor nem havi 20.000-el, hanem 25.000-el fog csökkenni a törlesztője. Almát az almával, ugye…

6) Eltartottak száma

Piaci lakáshitelnél nem számít, viszont a támogatottaknál befolyásolja a kamat mértékét az eltartottak száma. Vagyis, ha lakáshitelt számol, és eleget tud tenni a támogatott lakáshitelek feltételeinek, akkor csak olyan kalkulátorral számoljon, amelyiknél megadhatja az eltartottjai számát. Ha ezt nem tudja, akkor kérdezzen rá arra, hogy amit a kalkulátor kiadott, hány eltartott esetén áll fenn.

7) Cég vagy magánszemély-e az eladó új lakás vásárlásánál

Használtnál mindegy, új lakás vásárlásánál viszont nagyon számít az is támogatott hiteleknél, ill. szocpolnál, hogy cégtől vagy magánszemélytől veszi-e az ingatlant. Ha cégtől, akkor igénybe fogja tudni venni a kedvezményeket, ha magánszemélytől, akkor nem, mert nem fog tudni számlát bemutatni. Tehát ilyen esetben teljesen haszontalan új ingatlannál támogatott forinthiteleket számolgatnia, muszáj a piaciakra szorítkoznia.

8) Hitelösszeg maximumok

A piaci lakáshiteleknél csak a bank belső szabályain múlik, hogy mekkora hitelösszeget ad, a támogatott lakáshiteleknél azonban település típus és sok minden egyéb határozza meg az adható hitelösszeg maximumát. Hiába számolna pl. Telkire 25 milliós régi kamattámogatott forinthitel, amikor ott jogszabály szerint legfeljebb 10 milliót tudna felvenni támogatott lakáshitelként. Ha nem hívja fel erre a kalkulátor a figyelmét, akkor eleve kezelje fenntartásokkal az eredményeit. Ugyanígy fontos az ingatlanérték is. Hiába szeretne mondjuk ugyanitt csak 10 milliót felvenni, de ha az ingatlan 50 milliót ér, akkor kiesik minden támogatott hitel, mert túl értékes a megvásárolni kívánt lakás.

Igényeljen lakáshitelt most!

Tudjon meg többet a lakáshitel egyes típusairól:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt