Lakásfelújítás kalkulátor

Mielőtt bármit is kalkulálna magának a hitelpiacon akár a lakásfelújítással, akár egyéb hiteltípusokkal kapcsolatban, olvassa el a „Mi a gond a kalkulátorokkal?” című tanulmányunkat. E pontban most csak a lakásfelújítási hitellel kapcsolatos eltérésekre térünk ki.

Tekintettel arra, hogy a lakásfelújítás a lakáshitelek családjába tartozik, ezért általában a lakásvásárlási hitelekkel azonos feltételekkel lehet hozzájutni, vagyis amit lakásvásárlási célra számol a kalkulátorokkal, az meg fog felelni a lakás-felújítási hitelnél is. Mégis van néhány fontos eltérés, amit érdemes tudnia, ha lakás-felújítási célra keres hitelt:

1. Lakásfelújításnál fedezeti oldalon a várható forgalmi értékkel kell számolni.

A másik fontos különbség a lakásvásárlási hitelekhez képest, hogy a lakásfelújítással létrejövő értékesebb ingatlan azon várható forgalmi értékével számoljon, amelyet a beruházás eredményeként értéknövekedéssel elér. Vagyis ha most pl. az ingatlana 10 millió Ft-ot ér, de a lakásfelújítás révén 2 millió forintnyi értéknövekedéssel számol, akkor 12 millió Ft-os várható fedezeti értékkel kell kalkulálnia.

2. Honnan tudhatom ingatlanom jelenlegi forgalmi értéket?

Javaslatunk, hogy óvatosan becsülje meg mindkét értéket a mostani ingatlanpiaci környezetben. Főleg azért, mert az Ön elképzelése az ingatlan jelenlegi forgalmi értékéről erősen eltérhet annak tényleges forgalmi értékétől, tehát amennyiért záros határidőn (6 hónapon) belül el tudná azt adni, hiszen elképzelése nem méretik meg a piacon, valós vevőjelöltekkel szemben. De ha szétnéz körültekintően internetes portálokon, vagy felhív pár környékbeli ingatlanost, akkor be tudja lőni az értékét.

3. És mennyi legyen a várható forgalmi érték?

Amennyiben meghatározta a jelenlegi forgalmi értéket, akkor már csak azt kellene megbecsülnie, hogy a lakás felújítás utáni értéke mennyi lesz. Minden bizonnyal van egy tervezett költségvetése a lakásfelújításra, lakáskorszerűsítésre vagy lakásbővítésre. Fontos tudnia, hogy nem szabad mechanikusan az ebben szereplő összeget hozzáadnia az ingatlan jelenlegi forgalmi értékéhez. Hogy miért? Nos azért, mert lehet, hogy a lakásfelújítással egyúttal korszerűsíti is az ingatlant, emiatt a jelenlegi rész értéke is emelkedik, de nem szükségszerű jelen helyzetben az, hogy annyival nő az ingatlana értéke, mint amennyit rákölt lakásfelújítás címén. Pont ezért szükséges ilyenkor különösképpen az értékbecslés, mert erre nincsenek egyértelmű szabályok.

Ha tehát megbecsülte a fedezetül szolgáló ingatlana várható forgalmi értékét, akkor lesz érdemes nekiállnia előzetesen kikalkulálnia a lakásfelújítási hitelének összeget és törlesztőjét. Ezen várható forgalmi érték maximum 75%-ával számoljon hitelösszeget, de legyen e téren inkább óvatosabb, mert könnyen lehet, hogy a bank ennél kevesebbet fog tudni adni ingatlanára.

A lakáshitel kalkulátorok használata és hitelessége kapcsán minden esetben fontos tudnia, hogy az itt kapott eredmények erősen tájékoztató jellegűek, mivel akár egy adott lakásfelújítási hitel kondícióit, akár egy ügyfél hitelképességét bankonként más és más paraméterek határozzák meg, plusz amit ma számol, szinte bizonyosan más lesz már holnap, hiszen a legtöbb lakáshitel kamata ma már valamilyen piaci kamatlábhoz kötött, aminek az a sajátossága, hogy a részvényárakhoz hasonlóan folyamatosan mozgásban van.

Egy pontos lakásfelújítási hitel kalkuláció összeállításához sok-sok tényező (kb. 30-40 adat, paraméter) vizsgálandó. Több bank az árazását sávosan alakítja. Ez annyit jelent, hogy az Ön, mint leendő ügyfél minősítése és a fedezetértékelés eredményeként határozza meg, hogy milyen kondíciójú lakáshitelt ajánl Önnek. Ebből is adódik, hogy a lakáshitel kalkulátorok egyik nagy csapdájába könnyen belesétálhat, mert azok általában a legkedvezőbb piaci vagy támogatott kamattal számolnak, és mire az ügye eljut egy, a bank számára is kötelező érvényű ajánlathoz, óriási lehet a legelőször Ön által kalkulált és a valós törlesztő részlet közötti különbség. Emiatt is rendkívül fontos az előzetes kalkulációk, majd a végleges ajánlatok áttekintése is kellő hozzáértéssel, amiben a hitelközvetítői szolgáltatás lehet segítségére.

Tudjon meg többet a lakáshitel egyes típusairól:

Másra van szüksége? Tekintse meg további hiteltípusainkat:

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt