Lízing kalkulátor

Mivel lízingtársaság kevés van, így lízing kalkulátor sincsen sok, mégis lehet még találni itt-ott egyet, ezért érdemes tudnia, hogy mennyiben kell egy ilyen kalkulátort másként használnia, mint egy lakáshitel kalkulátort.

Egy lízing kalkulátor a törlesztő részlet számításához a következő adatokat kéri:

a) Önerő összege

Lakáslízingnél deviza alapon 5%-ponttal magasabb finanszírozás hányaddal lehetett számolni, mint lakáshitelnél. Forint alapon megegyezett a kettő.

b) Lízingösszeg

A bruttó vételárból vonja le az önerőként választott összeget. Új ingatlannál a kalkulátor automatikusan kiszámolja ebből az ÁFA-t, s ennek megfelelően adja majd meg a törlesztő részletet a nettó értékre és az ÁFA-ra külön-külön.

c) Maradványérték összege (ha van ilyenre lehetőség)

0%-5%-10%-15%-20%-25%-os lépésközöket fog valószínűleg felkínálni a lakáslízing kalkulátor.

d) Futamidő

Elképzelhető, hogy Ön 4 évre szeretné felvenni az ingatlanlízinget, de olyanba ütközik, ahol minimum futamidő is meg van határozva. A maximális futamidő hossza ugyanannyi, mint a lakáshiteleknél, 35 év.

e) Választott devizanem (HUF vagy EUR)

CHF vagy más deviza alapú finanszírozást nehezen fog találni, EUR-os azonban van még a forint mellett.

f) Nyílt vagy zárt végű pénzügyi lízinget választ-e?

Az illeték megfizetésének időpontját határozza meg, hogy melyik lízing formát választja, ha van erre lehetőség.

g) Új vagy használt ingatlan lesz-e az ingatlanlízing fedezet?

A kamatmentes ÁFA megfizetésének a lehetősége miatt fontos paraméter ez lakásvásárlásnál.

h) Vásárlás vagy meglévő ingatlan melletti szabad felhasználás-e az ingatlanlízing célja?

Külön is írunk a visszlízingről. Itt csak annyit róla, hogy meglévő ingatlanából úgy is nyerhet ki tőkét, hogy lízingbe adja azt.

i) Ingatlan fekvésének helye

Ez a paraméter a lehetséges finanszírozási hányad miatt fontos.

j) Egyszeri díjak beépíthetősége a törlesztőbe

Ha van rá lehetőség, akkor figyeljen arra is a lízing kalkulátor használatakor, hogy engedi-e beépíteni az egyszeri díjakat a lízingdíjba. Korrekt összehasonlítást ugyanis csak akkor fog tudni készíteni, ha almát az almával hasonlít össze. Tehát ha az egyik lízingtársaság engedi beépíteni az egyszeri költségeket a lízingdíjba, a másik meg nem, akkor eleve nem azonos feltételek mellett fog egy-egy havi lízingdíjat számolni.

Csakúgy, mint a lakáshitel kalkulátornál, a lízing kalkulátornál is igaz, hogy a kapott adatok erősen tájékoztató jellegűek, s semmiképpen sem minősülnek a lízingtársaság nyilvános ajánlatának (amit mindenkivel kötelezően vállal megkötni a társaság). Vagyis hitelbírálat itt is van, a körültekintő lakosság hitelezésről szóló kormányrendelet és a hitel fogyasztó védelméről szóló törvény a lízingre pontosan ugyanúgy kiterjed, mint a jelzáloghitelekre.

A lízing kalkulátorok célja is csupán a figyelem felkeltése, emiatt jelzik is (jó esetben), hogy az eredmény ajánlattételnek nem minősül. Egy pontos ingatlanlízing kalkuláció összeállításához is sok-sok tényező vizsgálandó, mivel a kalkulátor a megadott pár adat alapján a legkedvezőbb árazással számol, de ezen felül a pontos, személyre szabott ajánlatot az ügyfélminősítés befolyásolja a legnagyobb mértékben. Nagyon nem mindegy, hogy milyen jövedelemmel számol, és hogy azokat hogyan veszi figyelembe a kiválasztott lízingtársaság.

Előnyei ellenére a lakossági lízing ügylet Magyarországon még nem mondható gyakorinak. Éppen ezért fontos, hogy amennyiben lízing iránt érdeklődik, olyan szakemberhez forduljon, aki ezen termék kapcsán is felkészült, nagy tapasztalattal bír és a szóba jöhető ajánlatokat teljes körűen, objektíven, annak előnyeivel és hátrányaival együtt be tudja Önnek mutatni.

Lakossági lízing ügyletekben is teljes körű tájékoztatást és lebonyolítást vállalunk, keressen minket.

Igényeljen ingatlanlízinget most!

Tudjon meg többet a lakáshitel egyes típusairól:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt