Használt lakás vásárlása

A lakásvásárlási hitelek zömében egy használt lakás vagy ház megvásárlása a cél. Az új lakás vásárlásáról szóló külön pontban taglaltuk, hogy mi számít új lakásnak. Ami nem az, az használt. Ez a leggyakoribb és a legegyszerűbb dokumentációt igénylő lakásvásárlási hitel típus. Minden igaz rá, amit a lakásvásárlási hitelnél írtunk.

Itt csupán néhány olyan tudnivalót gyűjtöttünk össze, amit használt lakás vásárlásakor is érdemes tudnia hitelezési szempontból (természetesen a nagy része igaz új lakás vásárlásánál is):

1. minden banknak megvannak a maga adásvételibe foglalandó pontjai

Mivel évente több száz vagy több ezer adásvételit finanszíroz 1-1 bank, ezért kialakult már a gyakorlata arra, hogy milyen speciális pontokat kér minden esetben belefoglalni az adásvételi szerződésbe. Minden évben találkozunk olyan ügyvédekkel, akik ebbe-abba belekötnek egy-egy ilyen banki követelményjegyzék kapcsán.

Természetesen ez mindenkinek szíve joga, bizonyára lehet találni kifogásolható pontokat ezekben, viszont a helyzet az, hogy egyetlen ügyvéd sem lát annyi adásvételit, mint egy bank, így ebben a témában inkább adunk arra, amit a bank a sokkal nagyobb gyakorlata alapján kialakít és rendelkezésre bocsát. Nem különösebben érdemes válogatni sem a pontok közül, sem átírogatni őket, mert mindezekkel csak kiválóan meg lehet bonyolítani a folyamatot, mert akármennyi eltérés van, annyi kérdést, egyeztetést vonhat az maga után.

Az tehát a legtisztább gyakorlat, hogy előbb kiválasztja a bankot és utána megküldjük Önnek ezen bank követelményeit, azokat pedig az eljáró ügyvéd lehetőség szerint teljes körűen és változtatások nélkül belefoglalja az Ön adásvételi szerződésébe.

2. be lehet adni a bankra szabott adásvételi nélkül is a kérelmet, de szükség lesz a módosításra

Általában nem elvárás egy, már a kiválasztott bank pontjait is tartalmazó adásvételi a hitelkérelem beadásakor, de mindenképpen jobban jár akkor, ha ilyet ad le, mert megelőzhet vele egy bizonyosan bekövetkező későbbi módosítási kört. Ez különösen akkor tanácsos, ha nem beszélnek egymással az eladók (volt már ilyenünk!), sokan vannak (volt, hogy 18-an voltak eladói oldalon), nehezen lehet őket összehívni (betegek, messze lakók is vannak köztük), esetleg van, aki eleve itt sincsen aláíráskor, csak meghatalmazott útján képviselteti magát. Még színesebb a történet, ha az első aláírás és a módosítás között történik valamelyikükkel valami és emiatt áll meg a folyamat. Ilyen esetek miatt javasoljuk mindenkinek, hogy ha egy mód van rá, akkor előbb előkészítés, utána aláírás és csak azt követően hitelkérelem beadás legyen a sorrend.

3. általában az érkeztetett adásvételi eredeti példányát kérik

Érdemes arra is figyelnie, hogy a banknak is jusson egy eredeti példány. Ráadásul olyan az ideális, amit az ügyvéd bevitt a földhivatalba már érkeztetni (ez szól arról, hogy átvették ott és elindult a bejegyzési, törlési folyamat). E mellé még a földhivatal által rendszeresített ún. ingatlan-nyilvántartási kérelmet (ezen kell minden folyamatot elindítani ott) is be szokták kérni a bankok. Jó ezért, ha az ügyvéd érkeztetéskor ilyet is kér ki és ad oda Önnek.

4. sehol és senkinél sem lehet 100%-ra menni

Mivel egyetlen bank sem köteles senkinek sem hitelt adni, amit úgy fogalmaznak meg, hogy fenntartják maguknak a hitelbírálat jogát és nem kötelesek semmilyen döntésüket sem indokolni, ezért mindenképpen kell rendelkeznie egy forgatókönyvvel arra az esetre is, ha netán a kiválasztott bank nem vagy nem eleget hagy jóvá Önnek. Érdemes ezt is előre tisztáznia az eladóval, hogy őt se érje meglepetésként, ha ez bekövetkezik. Jól előkészített ügyleteknél nálunk ez ritkán fordul elő, de azért van rá példa. Ilyenkor az a legszerencsésebb, ha olyan fizetési határidőben állapodnak meg, amibe még belefér az is, hogy egy másik bankot is megpróbáljon.

5. folyósít-e előbb a bank, mint a végső fizetési határidő?

Nyugodtan szabjon magának két bankra elegendő időt is az adásvételiben, amikor a végső fizetési határidőt megállapítják, mert ha előbb összeállnak a feltételek, akkor a bankja kérésére hamarabb is el tudja utalni a hitelösszeget, tehát semmiképpen sem várja meg a végső fizetési határidőt.

6. ha ad át pénzt, akkor mindenképpen ügyvédi letétbe tegye és egyezzen meg arról, hogy mi van, ha nem jön össze a hitel

Akár előlegként, akár foglalóként vagy vételár részletként ad át pénzt az eladónak, mi azt javasoljuk, hogy a banki döntéshozatal bizonytalansága miatt mindenképpen ügyvédi letétbe helyezzen csak el bármilyen összeget. Ha bármi miatt meghiúsul az ügylet az elsőre választott banknál, akkor úgy érdemes megállapodnia az eladóval, hogy ő a megfelelően hosszúra hagyott fizetési határidővel lehetővé teszi Önnek egy második bank megpróbálását is vagy elállhat következmények nélkül a vásárlástól anélkül, hogy a már átadott összeget elbukná. Ha ez nem ügyvédi letétben lenne, hanem az eladóhoz kerülne és ő teljesen jóhiszeműen azt az átvétel után felhasználná, akkor előállhatna az a kedvezőtlen helyzet, amikor ő szeretné ugyan visszaadni Önnek a pénzét, mert így állapodtak meg, csak már éppen nem tudja. llyenkor persze lehet Önnek igaza jogilag, de mire érvényesíti azt, addig évek mehetnek el úgy, hogy kétséges a kimenetel is. Jobb ezt elkerülnie azzal, hogy csak 3. félnek, jelen esetben az eljáró ügyvédnek a letéti számlájára fizet.

7. a foglalón felüli önerőt csak pozitív banki döntés után adja át

Érdemes kivárnia a teljes önerő átadásával a bank pozitív döntését az előző ponthoz hasonló okból. Akkor is igaz ez, ha pozitív ugyan a bírálat eredménye, de kisebb összeget hagy csak jóvá a bank, mint amit Ön kért.

8. győződjön meg mielőbb a megvásárolni kívánt ingatlan valós tulajdonjogi helyzetéről és a rajta lévő terhekről és jogokról

Teljesen mindegy, hogy az ingatlanos vagy az eladó miket állít az ingatlanával kapcsolatban, mert a lényeg a bank szempontjából így is, úgy is az, hogy mi van rajta a tulajdoni lapon. Az ugyanis a kiindulási alap. Az ott bejegyzett tulajdonosok, terhek, jogok, értékek. Minden más érdektelen. Nagyon sok ügyletnél pl. lakóházként árulják az üdülőt, belterületiként a külterületit stb. Ne dőljön be a halandzsának, nézze meg mielőbb, mit tart nyilván a földhivatal.

9. kérhet-e még a pontjain túl is változtatást a bank az adásvételiben?

Felmerülhet a kérdés Önben, hogy ha mindent szépen belefoglaltat az adásvételibe abból, amit a bank kér, akkor már biztosan jó lesz az adásvételije vagy esetleg még számítania kell egy-két módosítási igényre. Igen, ez előfordulhat. A legtöbb banknál meg tudjuk ugyan előre járatni az adásvételi tervezetét, de még ilyenkor is előfordulhat, hogy kérnek 1-2 módosítást. Jó, ha erre is felkészíti előre az eladót.

10. energiatanúsítvány, statikus, építész

Ma már előírás minden adásvételnél az energiatanúsítvány megléte. Nem csak új, hanem használt lakásoknál, házaknál is. Ennek az elkészítése néhány tízezer Ft-ba kerül és az eladó feladata.

Nem kötelező, de minél nagyobb értékű az ingatlan, annál inkább ajánlott más építési szakember véleményét is kikérni adásvételi előtt. Különösen gyakori az ilyen családi házaknál, amikor megnézetik a vásárolni kívánt ingatlant statikussal és esetleg még egy építésszel is.

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt