Milyen eltérések vannak a bankok között a lakásvásárlási hitelek esetében?

Meglepő módon nem csak a konkrét, számszerű részeikben térnek el a bankok lakásvásárlási hitelei, hanem azok megszerzésének folyamatában is több-kevesebb különbséget fog találni, ha elkezd foglalkozni ezzel a témával. Itt most csupán egy kis szemelvényt adunk mindezekből.

  1. A lakásvásárlási kölcsön folyósításának szinte minden banknál egységesen feltétele a lakásvásárlási hitelnek az ügyvédnél letétbe helyezett, eladói tulajdonjogról lemondó nyilatkozat. Ebben az eladó vállalja, hogy amint a teljes vételárat megkapja, lemond az ingatlan tulajdonjogáról.
  2. Minden banknál minimum folyósítási feltétel, hogy a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem legalább széljegyen szerepeljen, szigorúbbaknál ez is kevés, meg kell várni a földhivatal jogerős jelzálogjog bejegyzését is. Ez a normál eljárási szabályok esetén egyből 30 nappal tolja ki a lakásvásárlási hitel folyósítási időpontját.
  3. Más szabályok vonatkoznak bankonként arra, hogy a lakásvásárlási kölcsön ügyletben szereplő személyeknek (adós, adóstárs) kell-e, és ha igen, milyen mértékben kell tulajdonjogot szerezniük a vásárolandó ingatlanban.
  4. Van-e arra lehetőség, hogy a vásárolandó ingatlan helyett vagy azon felül egy másik ingatlan kerüljön fedezetként bevonásra? Általában igen, de az viszont bankonként eltérő, hogy maximum hány darab ingatlan lehet egy ügyletben.
  5. Van-e lehetőség résztulajdon megvásárlására, és ha igen, akkor feltétel-e, hogy az adott ingatlanban már legyen résztulajdona a vevőnek, valamint szükséges-e az, hogy a lakásvásárlási hitellel ő 1/1 arányban szerezze meg a teljes tulajdonjogot.
  6. Új lakás vásárlásakor a lakásvásárlási hitel folyósítási feltételei bankonként különbözőek lehetnek a tekintetben, hogy a bank albetétesítés igazolását kéri, vagy már jogerős használatbavételi engedély meglétét (a kettő között nagy időbeli eltérés lehet). Ez szintén fontos információ már a bankválasztásakor, mivel legtöbb esetben a lakás átadását a teljes vételár megfizetéséhez kötik, tehát a beköltözés időpontja múlhat ezen.
  7. Végül az is fontos, hogy szinte minden bank meghatározza településenként azt a minimális értéket, amit a lakásvásárlási hitellel meg tud finanszírozni. Sok esetben ezen minimálértékek miatt nagyon leszűkül a szóba jöhető bankok köre, bár itt is vannak kivételek, mert pl. az egyik nagy bank lakásvásárlási hitelnél nem ír elő ilyet.

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt