Adósságrendezés kizáró tényezői

Az adósságrendező hitelek igénybevételének elengedhetetlen feltétele az alábbiak teljesülése:

1) megfelelő finanszírozási hányad

Az összes kiváltandó, és az adósságrendezésbe bevonni kívánt hitel együttes összege ill. az esetlegesen még ezen felül kért plusz hitelösszeg együttesen belefér mind a jogszabályok, mind az adósságrendező bank belső szabályzatában meghatározott maximális hitelösszegbe (fedezeti hányad megfelelő szinten marad)

2) elfogadható fedezet

Fontos az is, hogy az adósságrendező hitelt biztosító bank elfogadja az Ön által felajánlott ingatlant az adósságrendezés során létrejövő új hitel fedezetének. Előfordulhat olyan eset, amikor a jelenlegi bank annak idején még elfogadott egy speciális ingatlant (üdülőt, garázst, vegyes funkciójú ingatlant, amiben a lakó funkción kívül más is volt) vagy állapotot (fel nem tüntetett melléképület a térképen, engedély nélküli beépítés stb.), de ha most megpróbálja az adósságrendezést, akkor ugyanezt az ingatlant vagy rendezetlen állapotot eleve el sem fogadja az adósságrendezésre kiszemelt új bank.

3) életkori szabályok betartása

Lehet, hogy annak idején olyan banktól tudott felvenni hitelt, amelyik gond nélkül bevonta valamilyen formában a 70 éves (nagy)szülőjét, de mostanra ő már túlhaladt egy koron és a szigorított szabályok miatt ki kell maradnia a hitelfelvételi és adósságrendezési ügyletből ahhoz, hogy az megvalósulhasson.

4) megfelelés jövedelmi oldalon

Természetesen kulcsfontosságú, hogy a jelentősen megváltozott jövedelmi szabályoknak az új adósságrendező hitel megfeleljen. Nagy könnyebbség ezen a téren, hasonlóan a hitelkiváltáshoz, hogy az adósságrendező bank maga utal a régi banknak vagy bankoknak, emiatt biztos lehet benne, hogy az ottani hitelek lezárásához szükséges összegek megérkeznek és a régi bank(ok) le fogják zárni a régi hiteleket. Ilyenkor jövedelem oldalon a régi hitelekkel már nem kell számolni, csak az újnak a törlesztőjével. Általában, a szigorítások miatt, az sem egyszerű feladat, de lényegesen könnyebb, mint hogy ha a régi, adósságrendezésbe bevont hitelekkel is számolni kellene.

5) hitelmúlt

Igen, adósságrendezésnél ez talán a legfontosabb. Ha adósságot szeretne rendezni, akkor elsőként azt kell megnéznie, hogy az elmúlt 6/12 hónapban volt-e bármelyik hitelénél 30 napot meghaladó fizetési késedelem. Ha volt ilyen vagy éppen most is van, akkor az komoly gond, ugyanis nem fog találni olyan bankot, amelyik ebben az esetben szeretne foglalkozni az Ön hiteleinek konszolidálásával, adósságainak rendezésével. Itt-ott még találkozni olyannal, hogy ha látszik, miből fogja tudni fizetni a hitelét és megfelelő az ingatlan fedezet is, valamint igazolni tudja, hogy valamennyit minden hónapban tudott fizetni és a teljes törlesztővel sosem csúszott meg 30 napnál jobban, akkor találhat adósságrendezési partnert.

6) aktív KHR tartozás vagy BAR lista

Lehet, hogy nem is gondol rá, de ha elment valakinél adóstársnak és az nem fizette rendesen a hitelét, akkor Önt is bajba sodorta, mert az ő fegyelmezetlensége folytán Önt is feltette a bank a nem fizető adósok listájára. Amíg pedig ez a helyzet fennáll, addig Ön sem fog tudni adósságrendező hitelt igényelni, függetlenül attól, hogy felelős-e az ottani késedelemért vagy sem. Gyakran fordul elő ilyesmi válófélben lévőknél, amikor az egyik vállalja, hogy tovább fizeti a hitelt egyedül (ha pl. ő marad a korábbi közös lakásban), de aztán valami miatt mégis meggondolja magát (mert pl. nem kapja meg időben a tartásdíjat). Ez könnyen gátja lehet az adósságrendezésnek.

7) ha vállalkozó és köztartozása van a cégének

Bele se kezdjen az adósságrendezésbe addig, amíg a cégének köztartozása van, az ugyanis egyenértékű az aktív KHR tartozással. Abszolút kizáró ok.

8) felmondott hitel

Időnként kapunk olyan megkeresést is, hogy nemsokára árverés, felmondta a bank a hitelt, segítsünk már. Sajnos nem tudunk, ilyenkor már késő. Ez is abszolút kizáró oka tehát az adósságrendező hitel igénylésének.

Tudjon meg még többet az adósságrendező hitelről:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt