Adósságrendező hitel kalkulátor

Mielőtt bármit is kalkulálna magának a hitelpiacon, olvassa el a „Mi a gond a kalkulátorokkal?” című tanulmányunkat. E pontban most csak az adósságrendező hitellel kapcsolatos eltérésekre térünk ki.

Azon hitel kalkulátorok, melyek adósság rendezésére számolnak és ajánlanak a meglévőnél kedvezőbb törlesztő részletet, a legtöbb esetben két adatot kérnek: a kiváltandó hitelek összegét és a futamidőt.

Az adósságrendezés azonban egy nagyon összetett folyamat. A kalkulátorok – mint az összes többi, honlapokon szereplő hitel kalkulátor - célja első sorban a figyelem felkeltése. Azonban az ott kapott – sokszor rendkívül kedvező - havi törlesztő részletet célszerű mindig fenntartásokkal kezelni. Az adott adósságrendező hitel kalkulációval számolt ajánlat feltehetőleg elérhető a piacon, azonban az, hogy az Ön hitele egyáltalán kiváltható-e, és nem ütközik bele az adósságrendezés kizáró tényezőibe, nem mindig derül ki. Amennyiben valóban igényelhet adósságrendezést, akkor is kérdés marad, hogy milyen kondíciójú hitellel történhet meg az, valamint a hitelkiváltásnak milyen egyéb díjai és feltételei vannak, erről csak pontos utánajárás és körültekintés után tud meggyőződni.

Az adósságrendező hitel kalkuláció pontos összeállításához sok-sok tényező (kb. 30-40 adat, paraméter) vizsgálandó. Több bank az adósságrendező hitelek árazását sávosan alakítja. Ez annyit jelent, hogy az Ön, mint leendő ügyfél minősítése és a fedezetértékelés eredményeként határozza meg, hogy milyen kondíciójú hitelt ajánl Önnek. Ebből is adódik, hogy a hitel kalkulátorok egyik nagy csapdájába könnyen belesétálhat, mert azok általában a legkedvezőbb kamattal számolnak az újonnan létrejövő adósságrendező hitelre, és mire az ügye eljut egy, a bankot is kötelező érvényű ajánlathoz, óriási lehet a legelőször Ön által kalkulált és a valós törlesztő részlet közötti különbség. Emiatt is rendkívül fontos az előzetes kalkulációk, majd a végleges ajánlatok áttekintése is kellő hozzáértéssel.

A hitelintézetek csoportosítása az adósságrendező hitel terén

Ha csoportosítani akarjuk a bankokat, illetve az adósságrendezési hiteleiket, akkor a hitel kiváltástól eltérően, itt két eltérő csoportot tudunk megkülönböztetni:

1. semmilyen speciális adósságrendező terméke nincsen. Akár lakáshitelt vagy építési hitelt, akár szabad felhasználású hitelt akar az adósságrendezésbe bevonni, azokat csak és kizárólag a saját szabad felhasználású hitelével tudja kiváltani a bank. Az ilyen bankoknál jellemzően emiatt nem éri meg adósságrendezést végezni. Ugyanis nagyon ritka az olyan eset, amikor az ő szabad felhasználású hitelük kondíciója lényegesen jobb, mint a kiváltandó bank (ok) vásárlási vagy egyéb jelzáloghitelének kondíciója. Vagyis ha bármilyen nem jelzálog alapú hitelt is ki kell váltania, akkor már eleve elvész a kedvezőbb, lakáscélú kondíció lehetősége az adósságrendezés során! Még inkább így van ez a támogatott lakáshitelek adósságrendezésbe történő bevonásakor. Ezért a támogatott lakáshiteleket csak legvégső esetben szabad ilyen bankoknál bevonni az adósságrendezésbe!

2. végül vannak azok a bankok is, amelyek kifejezetten adósságrendezési célú termékkel vannak jelen a piacon. Mitől lesz egy jelzáloghitel kifejezetten adósságrendező hitel? Nos, sok mindentől lehet az.

a) Részben adódhat ez az adósságrendező hitel árazásából.

Az erre a területre specializálódott bankok többek között akkor tudják átvenni más bankok hiteleit, és adósságrendezést kínálni, ha annál kedvezőbb árazást biztosítanak. Erre van is lehetőségük, hiszen azt vallják, hogy egy megfelelő hitelmúlttal rendelkező ügyfél számukra alacsonyabb kockázatot jelent, mint egy teljesen ismeretlen új hitelfelvevő. Ez banki nyelven azt jelenti, hogy az alacsonyabb kockázat alacsonyabb kamatot tesz lehetővé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valamilyen nagyon extra kondíciót lehet erre a hitelcélra elérni, hiszen itt a fő szempont az szokott lenni, hogy hol lehet egyáltalán azt a sok meglévő hitelt konszolidálni? Emiatt általában az adott bank szabad felhasználású hiteleinek árazásához igazodik az adósságrendezés kamatozása is, de van olyan bank is a piacon, amelyik az adósságrendező hitelei között is különbséget tesz kamatozásban, vagyis minél jobbak a paraméterei, annál kedvezőbb kamatot kaphat. Náluk viszont figyelni kell arra is, hogy bizonyos esetekben még a saját szabad felhasználású hitelei kondícióinál is rosszabb tud kijönni, emiatt fontos tanácsadási feladat a folyamat elején felmérni azt, hogy a reálisan szóba jöhető bankok közül kinél lehet a legkedvezőbb árat elérni.

b) Fedezeti hányad

A 2010-2011-ben született hitelezési előírások maximalizálták új hiteleknél az ingatlan forgalmi értékének 75%-ában a felvehető hitelösszeget, de a hitelkiváltásokra ez nem terjed ki, tehát ezeknél az ügyleteknél gyakorlatilag a hitelkiváltást kínáló bankra van bízva, hogy meddig megy el finanszírozási hányadban. Elsőre ez furcsának tűnhet, de ha nem így lenne, akkor ma ez a piaci rés alig tudna működni, hiszen az ingatlanok aktuális értékéhez mérten több mint minden második hitel összege meghaladja az ingatlan jelenlegi forgalmi értékének 75%-át! Mivel az adósságrendezés a hitelkiváltáshoz képest egy kockázatosabb és munkaigényesebb műfaj a bankok részére, ezért sok esetben ennél a hiteltípusnál a belső szabályzatuk szerinti maximális finanszírozási hányad még a törvényi felső határt sem éri el, ezért különösen óvatosan érdemes számolnia a fedezeti oldalon.

c) Hitelmúlt

Mivel a bankok, tanulva a válságból, egyre inkább csak a jó ügyfeleknek szeretnének a jövőben hitelt nyújtani és így adósságrendezést biztosítani, ezért csak azok adósságrendezési szándékát fogadják örömmel, akiknek a korábbi hiteleken tanúsított fizetési magatartása pozitív. Késedelmes hitelek rendezésére a legtöbb banknál nincsen lehetőség. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Minden banknál van egy bizonyos tűréshatár, ameddig jónak minősül a hitelmúlt. Egy jelzáloghitel rendszerint több évtizedre szól, s ez alatt könnyen előfordulhat időnként törlesztési késedelem. Általában 30 napon belül még megfelelőnek számít, azaz ha a hitelmúltja során nem volt 30 napot meghaladó késedelem. Számít az is, hogy csak a törlesztő egy része vonatkozásában volt-e csúszás vagy egy teljes törlesztő maradt-e el.

d) Jövedelem vizsgálat

Az adósságrendezés szempontjából az első csoportba tartozó bankoknál a szokásos, más típusú hiteleknél megszokott feltételeket kell teljesíteni jövedelem oldalon ahhoz, hogy az adósságrendezési szándékra pozitív hitelbírálat szülessen. Nem így az adósságrendezésre specializálódott bankoknál, mert számukra a megfelelő hitelmúlt az elsődleges bizonyíték és bár vizsgálnak ők is jövedelmet, jó hitelmúlttal ellensúlyozni lehet akár azt is, hogy ha az igazolt jövedelem nem lenne teljesen elegendő.

A fentiekből következően az adósságrendező hitelek kalkulátorainál különösen oda kell figyelnie a részletekre. Mivel nagyon sok tényezőn múlnak, ezért szakmailag is korrekt számításokat lehetetlen előre végezni. Elsőként azt érdemes a használatuknál végiggondolnia, hogy az adósságrendezés bármilyen kizáró tényezője fennáll-e az Ön esetében? Ha nem, akkor a következő lépés annak behatárolása, hogy amit számol, az vajon olyan banké-e, amelyik csak egy sima szabad felhasználású hitelt kínál Önnek erre a célra, mert ez esetben bátran használhatja ezen bank szabad felhasználású hitel kalkulátorát. Ha viszont egy speciális adósságrendező hitel terméket számol, akkor előtte tanulmányozza át gondosan a legfontosabb nyilvánosságra hozott feltételeket, ill. a kamatot befolyásoló tényezőket, és ha azokkal mind tisztába került, akkor kezdjen csak el számolni.

De hogy ne hagyjuk jó tanács nélkül ezen fejezetben sem, ezért ha adósságrendezési hitelt szeretne igényelni, az egyszerűség kedvéért induljon ki egy szabad felhasználású hitelre vonatkozó számításból, mert szinte bizonyos, hogy annál jobbat nem fog tudni találni, de legyen tudatában annak is, hogy előfordulhat az is, amikor még ennél rosszabb kondíciójú hitellel kell majd beérnie.

Tudjon meg még többet az adósságrendező hitelről:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt