Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor

Mielőtt bármit is kalkulálna magának a hitelpiacon, olvassa el a „Mi a gond a kalkulátorokkal?” című tanulmányunkat. E pontban most csak a szabad felhasználású hitellel kapcsolatos eltérésekre térünk ki.

Szabad felhasználású hitelre vonatkozóan szinte bármelyik bank vagy hitelközvetítő honlapján találkozhattunk kalkulátorokkal, melyek segítségével kiszámolhatjuk a tervezett hiteltípus (például lakáshitel, építési hitel, szabad felhasználású hitel) várható törlesztő részletet tervezett futamidő, és az igényelendő hitelösszeg megadásával.

Minden esetben fontos (lenne) feltüntetni, hogy az így kapott hiteltörlesztő részlet eredmények erősen tájékoztató jellegűek, mivel akár a szabad felhasználású hitel feltételeit, akár az Ön hitelképességét bankonként más és más paraméterek határozzák meg. Egy pontos hitel kalkuláció összeállításához sok-sok tényező vizsgálandó, mivel több bank az árazását sávosan alakítja, és az ügyfél minősítés eredményeként határozza meg, hogy milyen kondíciójú hitelt ajánl. Ebből is adódik a hitel kalkulátorok egyik nagy csapdája (a sok közül): a legkedvezőbb piaci kamattal számolnak, és mire Ön eljut egy pontos banki ajánlathoz, óriási lehet a legelőször kalkulált és a valós törlesztő részlet közötti különbség. Emiatt is fontos, hogy az előzetes kalkulációk, majd a végleges ajánlatok áttekintése is kellő hozzáértéssel történjen – felhívva a figyelmet a fenti buktatókra. Érdemes lehet tehát megfontolni hitelközvetítői szolgáltatás igénybevételét, ahol szakértők segítenek kiválasztani és elmagyarázni a hitel összes fontos részletét.

De miért térhetnek el az Ön által számolt vagy a bank által elsőre adott kalkulációk a szabad felhasználású hitelre az Ön számára ténylegesen elérhetőektől?

1. sávos árazás hitelösszegtől függően

Szabad felhasználású hiteleknél is több banknál is jelentősen befolyásolja az elérthető kamat mértékét a hitel összege, máshol meg egyáltalán nem. Ezért előfordulhat az, hogy 4 milliós hitelösszegnél más a bankok közötti sorrend ár szempontból, mint 5-nél vagy 15-nél. Nagyon nehéz olyan kalkulátort készíteni és folyamatosan fenntartani, amelyik ezeket a különbségeket naprakészen hűen tükrözi.

2. vállalásoktól függő kedvezmények

Sok helyütt jobb kamatot érhet el akkor, ha ott vezet számlát, oda irányít bizonyos nagyságú jövedelmet vagy ott köti a lakásbiztosítását. Ezek a vállalások a lakáshitel mellett a szabad felhasználású hitelek tényleges költségeit is jelentősen befolyásolhatják, viszont olyan kalkulátort még mi sem találtunk, ahol mindezekkel együtt vagy külön-külön számolni lehetne.

3. az „önerő” szerepe az árazásban

Ez egy különösen nehéz tényező a szabad felhasználású hitelek kalkulátoránál, ugyanis eleve alig-alig veszik figyelembe a hitelösszeg és a fedezet arányát. De még ha számolnak is valahogy a terheltség mértékével az árazásnál, akkor is adódik a kérdés, hogy ha szabad felhasználású hitelnél a fedezetet biztosító tulajdonosok tendenciózusan felülbecslik ingatlanuk értékét, akkor ahhoz mérten nagyobb „önerő” (alacsonyabb terheltség) jön ki annál, mint ami majd a banki értékbecslés alapján fog. Ennek pedig minden olyan banknál hatása lesz a kamatra és a törlesztőre, ahol a terheltségi arány befolyásolja az elérhető kamatot a hitelfelvételnél.

4. rövidebb futamidő

Figyeljen arra, hogy a szabad felhasználású hitelek futamideje biztosan rövidebb lehet csak, mint a lakáshiteleké. Ezért ha Ön pl. 51 éves és egyedül szeretné felvenni szabad felhasználású hitelét 25 évre, akkor nem fog találni bankot, mert ebben az esetben max. 13-14, vagy 18-19, esetleg 23-24 év lehet a futamidő lehetséges hossza. Szinte bizonyos, hogy a kalkulátor nem kérdezi meg sem az életkorát, sem az ügyletben résztvevő egyéb szereplők életkorát, így ezt a tényezőt eleve figyelmen kívül hagyja, de Ön legyen ezzel tisztában, mert különben teljesen értelmetlen eredményre jut.

Hogy ez mennyire nem csak elméleti figyelmeztetés, volt szerencsénk már olyan hitelközvetítő konkurens ajánlatával versenyezni, aki a 63 éves ügyfelünknek és 58 éves feleségének minden további nélkül adott 20 éves futamidőre szabad felhasználású hitel ajánlatot, mi meg jeleztük nekik, hogy ilyet mi nem tudunk adni, mert nem létezik. De persze vonzóbb volt a hosszabb futamidő miatti alacsonyabb törlesztő. Jó nagy pofára esés lett a vége, mikor közvetlenül is érdeklődtek a konkurens által ajánlott banknál, s az egészről onnan tudunk, hogy utána neki már egy szavát sem hitték el, jöttek vissza hozzánk valódi és működő megoldást találni a helyzetükre.

5. eltérő lehetséges fedezetek

Nem fog ordítani egyetlen szabad felhasználású hitel kalkulátor sem, amikor beír egy összeget és egy futamidőt, hogy az Ön által a szabad felhasználású jelzáloghitel fedezeteként felajánlani tervezett ingatlan nem elfogadható. Ehhez ugyanis egy fedezeti kalkulátorra is szüksége lenne, ami megmutatja bankonként település és fedezettípus (ház, nyaraló, lakás stb.) függvényében, hogy mennyit tudnak rá adni. Mivel ilyen nincsen sehol sem, ezért kezelje fenntartásokkal szabad felhasználású hitel kalkulálásakor a kalkulátorok által kiadott eredményeket.

6. eltérő fedezeti arányok

Az elmúlt években jellemzően 3 százalékpont különbség is volt a bankok ajánlatai között egy adott ingatlanra kapható minimális és maximális hitelösszeg között. Jellemzően a kalkulátorok csak összeggel és futamidővel számoló hitel kalkulátorok, ilyen kis apróságokkal, mint a bankonként eltérő fedezeti arányok, nem számolnak, pedig a fenti példából is látatóan nem ártana. Ön legyen azonban ennek tudatában.

7. alacsonyabb terhelhetőség

A szabadfelhasználású jelzáloghitelek egyik fontos különbsége a lakáshitelekhez képest az is, s ezzel a legtöbb kalkulátor nem is számol, hogy jóval alacsonyabb hitelösszeget lehet csak elérni ugyanarra az ingatlanra. Mi nem találkoztunk még olyan kalkulátorral, amelyik azt is kiírta volna a fedezet értéke és a hitel összege függvényében, hogy elérhető-e egyáltalán a kalkulált hitelösszeg vagy sem. Legfeljebb a törvényi határt írták ki, a forgalmi érték 80%-át, de annál részletesebbet bankonként nem.

Kérjen időpontot személyes tanácsadásra ITT!

Tudjon meg még többet a szabad felhasználású hitelekről:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt