Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású hitel lényege, hogy a hitelfelvétel során hitelcél meghatározását nem kéri a bank, tehát az igényelt összeg szabadon, azaz bármire felhasználható.

Az alábbiakat tekintve a szabad felhasználású jelzáloghitel ugyanúgy működik, mint egy lakáshitel:

  1. jelzálog alapú hitelről lévén szó, a bank ugyanúgy ingatlan fedezetet kér,
  2. a fedezetre értékbecslést kell készíteni, mely meghatározza, mennyi lehet a maximálisan kihelyezhető hitelösszeg a szabadfelhasználású jelzáloghitel és a lakáshitel esetében (a bank által megállapított forgalmi érték 80%-nál magasabb összeg nem helyezhető ki törvény szerint)
  3. komoly dokumentációt igénylő jövedelemvizsgálat, fennálló hitelek vizsgálata, háztartási adatok áttekintése előzi meg minden szabad felhasználású jelzáloghitel hitelbírálatát,
  4. a szabad felhasználású hitel és a lakáshitel is kombinálható (pl. életbiztosítással)
  5. alapesetben annuitásos hitelről van szó, vagyis a hitel törlesztő részletek összege azonos, folyamatosan csökkenő kamat-, és növekvő tőketartalommal.

A szabad felhasználású jelzáloghitelt kevésbé kedvelik a bankok, mint a lakáshiteleket és építési hiteleket. Mégsem mondanánk azt, hogy a jelzáloghitel piac mostohagyerekéről van szó, hiszen az összes kihelyezés majdnem 40%-a ebből a csoportból kerül ki.

Tudjon meg még többet a szabad felhasználású hitelekről:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt