Milyen csalikat vetnek be a bankok a lakáshitel iránt érdeklődők megszerzésére?

Népszerűsége folytán a lakáshiteleknél forulnak elő leggyakrabban ügyfélcsalogató akciók.

1) Kamatakciók

A lakáshitel futamidejének kezdeti időszakában jellemző kamatakciók igénybevétele sok esetben feltételekhez kötött, mégis ajánlat kiadásakor bankok és – egyes - hitelközvetítők is előszeretettel mutatják ezen törlesztő részleteket – melyek a feltételek teljesítésével valóban elérhetőek, de a korrekt tájékoztatás részeként közölni (kellene) azt is, hogy csak pár hónapig…

Jellemző a sávos árazás is, ahol bizonyos adósminősítési szempontok alapján kerül egy bizonyos kamat sávba az Ön lakáshitelének kamatozása, majd ezen úgy tud csökkenteni (akár több lépcsőben is), ha bizonyos feltételeket teljesít, ami egyet jelent sok esetben azzal, hogy minél inkább a bankhoz köti magát. A munkabér bankhoz történő utalása, csoportos beszedési megbízások megadása mind-mind az Ön jövőbeni ,,hűségét” mutatják a bank felé, és ezen magatartást a bankok előszeretettel díjazzák - kamatakciók formájában.

2) Kezdeti díjak csökkentése

Egy lakáshitel igénylésekor általában mindenki számol a hitel céljának megvalósulása kapcsán felmerülő költségekkel, úgy mint a tulajdonszerzési illeték, ügyvéd, földhivatal, felújítás stb. költségeivel. Kinek hiányzik pont ilyenkor a többi, a lakáshitel felvétele kapcsán felmerülő díj? A folyósítási jutalék fizetésének időpontjában a már szinte üres pénztárca problémáját a bankok remekül felismerték, így szinte mindenhol találkozhat egy-egy díj elengedési akcióval, kedvezménnyel. Ezek célja egyértelmű: a hitel igénylésének pillanatában erre már ne kelljen költenie és emiatt inkább az ilyet kínáló bankok valamelyikét válassza. Ez tényleges segítség is lehet, mivel feltehetően Ön is szívesebben vesz konyhabútort a bank hitel-kihelyezési díjának megfizetése helyett. Viszont azzal tisztában kell lennie, hogy ezt a kedvezményt kevés esetet leszámítva nem ajándékba kapja,mert ez a díj valahol be lesz építve a hitelébe. Ezért a hitelek összehasonlításakor a THM-eket is érdemes összehasonlítania össze, mert azok – elvileg - tartalmazzák a hitelkihelyezés kapcsán felmerülő egyéb költségeket is.

3) Ajándékok, kuponok

Pénzvisszatérítés (értékbecslési díj, közjegyzői díj térítése formájában) felvett hitel után, ajándék folyószámla-hitel, ajándék hitelkártya (néhol ,,vásárlási kártya” , végül is ki minek nevezi…), barkácsáruházban beváltható vásárlási utalvány, valamilyen kütyü, repülőjegyre váltható kupon, hogy kipihenje lakáshitel igénylése után a költözéssel járó fáradalmakat, és sorolhatnánk... Ezeknek mind-mind ügyfél-csalogató célja van. Legtöbb esetben az ajándék típusából adódóan a további cél az, hogy Ön az évtizedekre felvett jelzáloghitelen túl, egyéb módon is még inkább elkötelezetté váljon a bank felé.

Hogy ezen akciók, kedvezmények láttán ne rózsaszín szemüvegen keresztül vizsgálja a lakáshitel ajánlatokat, célszerű egy hitelközvetítő szakember segítségét kérnie, hogy a fent említett ,,szép csomagolásból” ki tudja bontani a csupasz ajánlatot, és a széles palettán kínált hiteltermékek valóban összehasonlíthatóak legyenek.

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt