Hogyan működik a hitelkiváltás?

A hitelkiváltás sok tekintetben hasonló a többi hitel felvételéhez, de vannak azért sajátosságai. Ezek közül szedtünk össze néhányat az alábbiakban:

  1. mint minden más hitelnél, a hitelkiváltás esetében is felbecsülik az ingatlant és bekérik a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat. Ezeken túl kérik igazolni a megfelelő hitelmúltat és a fennálló tartozás összegét.
  2. amennyiben az új bank pozitívan bírálta el a hitelkérelmét, jön a szerződéskötés, majd a folyósítás.
  3. a folyamat végén a kiváltó bank a kiváltott banknak utalja el közvetlenül a hitelkiváltásra szolgáló összeget. Tehát a pénzmozgás nem Önön múlik (sajnos voltak, akik visszaéltek a bizalommal), hanem az új bank fogja magát és közvetlenül elutalja az új hitel összegét a régi banknak.
  4. ha jól fizető ügyfélként kíván távozni a bankjától, akkor számítson rá, hogy meglévő bankja nem lesz túlságosan készséges (tisztelet a kivételnek). Mivel törvényi kötelessége lezárnia az Ön hitelét, ezért előbb-utóbb célt lehet érni, de menet közben lesz jó néhány egyeztetni való a két bank között a hitelkiváltással kapcsolatban (pl. sokszor nem fogadják el egymás nyomtatványait és igazolásait).
  5. a hitelkiváltáshoz nem kis türelem és utánjárás szükséges, mert az egyik legbonyolultabb hitelfajta. Erre jobb előre lélekben felkészülnie, mert alig-alig akad a hitelkiváltás során teljesen sima, zökkenőmentes folyamat, még makulátlan hitelmúlttal rendelkező ügyfelek esetében is!

Mi mindezek ellenére is úgy látjuk, hogy nagyon megéri 2-3 évente szétnézni a piacon, mert szinte biztos, hogy ennyi idő alatt jött ki olyan termék, ami valamely paraméterében jobb a meglévőnél. Innentől kezdve pedig már csak azon múlik a hitelkiváltás, hogy kellően jobb, vonzóbb-e az alternatíva, mint a meglévő? Ha igen, akkor érdemes belevágnia a hitelkiváltásba. Az Okoshitel foglalkozik hitelkiváltó hitelekkel is. Bár sok bank sokféle termékét láttuk már a gyakorlatban is működni, mégis tanulunk mind a mai napig minden ügyletünkből, különösen hitelkiváltások esetében.

Tudjon meg többet a hitelkiváltásról:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt