Deviza alapú lakáshitel vagy szabad felhasználású hitel piaca (Archiv tartalom)

1. kevés szereplő, kevés ajánlat

Tekintettel a kormányzat elkötelezettségére a deviza hitelek mielőbbi visszaszorítása iránt, kevés bank tart még mindig a termékkínálatában deviza alapú hitelt hitelkiváltási célra. CHF-ben és JPY-ben egyáltalán nincsen jelenleg elérhető ajánlat a piacon, EUR alapon viszont van, de csak azoknak, akik nem jogosultak árfolyamgát igénybevételére. Számukra viszont két egészen jó ajánlat is létezik, érdemes őket megkeresnie, ha deviza alapú hitelkiváltásban gondolkozik. Miért? Mert ha valamikor belépünk az euro zónába, akkor megszűnik a devizahitelek árfolyam kockázata. A kérdés csak az, hogy addig tudja-e kezelni az esetleges árfolyamkilengésekből adódó törlesztő részlet változásokat? Ha igen, akkor egy 4-6%-os EUR hitel a forinthiteleknél lényegesen alacsonyabb kamatok miatt vonzó refinanszírozási lehetőség lehet. Persze vannak teljesen reménytelen ajánlatok is a piacon, a kedvencünk azé a banké, akinél a nulla % közeli EUR alapkamat dacára 8-9%-os kamat jön ki EUR alapú hitelkiváltásra, aminél akár forint alapon is tudunk jobbat mutatni, tehát igazából teljesen értelmetlen a termék.

2. árfolyamgát alatt teljes szünet

Még ez a kevés szereplő és kevés ajánlat is szünetelt lényegében 2012-től 2013. március végéig, amíg az árfolyamgát meg nem szűnt, mert szerencsétlen módon az árfolyamgátról szóló jogszabály nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egy frissen, EUR alapon kiváltott devizahitelnél a hitelkiváltást biztosító banknál Ön azonnal kérje a jogszabályban rögzített 250 Ft-os árfolyamon történő törlesztés lehetőségét 2017 végéig. Ezt a potenciális kockázatot pedig egyetlen bank sem kívánta felvállalni.

3. nem feltétlenül van konverziós költség

Hitelkiváltásra specializálódott bankok képesek arra is, hogy a kiváltandó EUR devizahitelhez a kiváltandó bank által kiadott igazoláson szereplő EUR összeget utalják el, miközben ők maguk a törlesztést forintban a saját EUR devizahitelük után eladási árfolyamon számolják utána. Ez azért lehet jó Önnek hitelkiváltáskor, mert ha forintot utal a kiváltó bank, akkor egyrészt hozzátesz az aktuális árfolyamon számolt értékhez 5-10%-ot az esetleges árfolyammozgás fedezésére és rábízza a kiváltandó bankra, hogy az a saját eladási árfolyamán átváltsa devizára a beérkezett forintot. Hogy lesz akkor így deviza hitel az általa nyújtott hitelből? Úgy, hogy ő maga is átváltotta a forint elutalása előtt az általa jóváhagyott deviza összegét forintra. Ha azt sejti ez alapján, hogy ezen kétszeres átváltás (a kiváltó és a kiváltandó banknál is) költségét Ön fogja megfizetni, akkor nem téved. De mennyi is lehet ez pontosan? 1-4% között a leggyakrabban, vagyis rossz esetben csak azért fog 2-8%-al többel tartozni, mert így váltották át a hitelét. A hitelkiváltásra specializálódott bankoknál azért is járhat jobban, mert ha ők eleve devizát utalnak el a deviza hitel kiváltás során, akkor egy átváltás kimarad, a régi banké.

Igényeljen hitelkiváltó hitelt most!

Tudjon meg többet a hitelkiváltásról:

Másra van szüksége? Nézze meg a többi elérhető hitel típust is!

Hasznos tudnivalók hitelfelvétel előtt